ERDOGAN SVEČANO POLOŽIO ZAKLETVU ZA PREDSJEDNIKA TURSKE: Inauguraciji u Ankari prisustvovali Izetbegović i Vučić

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) položio je svečanu zakletvu danas u Ankari, čime je zvanično počeo njegov novi petogodišnji mandat na čelu ove države.

U prisustvu velikog broja zvaničnika Erdoan je položio zakletvu, a tokom dana bi trebao otkriti i sastav svog kabineta.

– Kunem se svojom čašću pred velikim narodom Turske da ću obavljati posao predano. Branit ću ujedinjenost nacije, poštovat ću demokratiju i principe sekularne republike – rekao je Erdoan.

Inače, na inauguraciji u Ankari prisustvuju brojni zvaničnici iz Evrope i svijeta, a među njima su i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će položiti vijenac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palati početi i svečanost na kojoj prisustvuju brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.

Erdoan će odmah po zakletvi okrenuti se vanjskoj politici i posjetiti Sjeverni Kipar i Azerbejdžan. Nakon toga slijedi sastanak u okviru NATO samita u Briselu, gdje će se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) i drugim liderima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj