EU IH MOŽE UCJENJIVATI, A TRAMPU SU BESKORISNI! Američki predsjednik u posjeti državi koja se zbog Brexita našla u katastrofalno teškoj situaciji

Kada Donald Tramp  stigne u Veliku Britaniju krajem ovoge sedmice, premijerka Tereza Mej (Theresa May) će se morati suočiti s neizbježnom činjenicom – zbog Brexita Britanija nikada nije bila ovisnija o savezništvu s američkim predsjednikom.

Trampova prva predsjednička posjeta Velikoj Britaniji, stiješnjena između samita NATO-a i sastanka s Vladimirom Putinom, dolazi u jednom od važnijih trenutaka za Zapad još od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Vašington sad treba London manje, a London Vašington više nego prije Brexita 

Terezu Mej to dovodi u nezavidan položaj s obzirom na to da želi ojačati trgovinske veze sa SAD-om kako bi nadoknadila odlazak iz EU 29. marta 2019.

– Ironija je u tome što će, nakon Brexita, Ujedinjeno Kraljevstvo postati manje koristan američki saveznik, dok istodobno London treba Sjedinjene Američke Države mnogo više – rekao je Džefri A. Stejsi (Jeffrey A. Stacey), bivši dužnosnik Stejt departmenta u Obaminoj administraciji.

Uprkos Trampovoj sklonosti sklapanju poslova, naglasak posjete će više biti na retorici o “posebnim odnosima” nego što će se razgovarati o pojedinostima trgovinskog sporazuma nakon Brexita.

Kraj britanske strategije balansiranja između Evrope i Amerike

Mnogim britanskim diplomatima Brexit znači kolaps 70 godina stare britanske strategije uspostavljanja ravnoteže između evropske integracije i savezništva s Amerikom zasnovanom na prolivenoj krvi u Drugom svjetskom ratu, trgovini i razmjeni podataka.

– Mej je pogriješila s brzopletom diplomatijom prema Trampu. Šta je ona uopće do sada dobila od toga? – pita se jedan visoki evropski diplomata u Londonu, koji je htio ostati anoniman.

– Vi Britanci napuštate Evropu, no želite li se stvarno predati u ruke Trampove Amerike? I što je još važnije, imate li uopće izbora? -upozorava on.

Dužnosnici iz premijerkinog kruga insistiraju na tome da Britanija i dalje ima utjecaja na Trampa, iako im je teško tačno objasniti kako.

No, mnogi se ipak oslanjaju na poboljšanje lične dinamike između Mej, staložene političarke koja je ponosi oprezom prilikom donošenja odluka i Trampa, često ratobornog i hrabrog političara.

– O Trampu i Makronu se priča jer je taj odnos interesantan, pun preokreta. O Trampu i Merkel se priča jer je taj odnos težak – rekla je Leslie Vinjamuri, voditeljica američkog programa u Čatham Hausu. “Tereza Mej se malo izgubila u svemu tome”, dodaje.

Na posljednjem sastanku članica G-7, Mej je na pitanje o tome je li Tramp bio ”dobar partner” Velikoj Britaniji, odgovorila: “SAD i Velika Britanija su dobri prijatelji. Predsjednik Tramp i ja dobro sarađujemo”.

Dominik Rab novi ministar za Brexit

Britanska premijerka Tereza Mej imenovala je danas Dominika Raba za novog ministra za Brexit, nakon što je Dejvid Dejvis podnio ostavku na tu funkciju u znak protesta protiv planova vlade za bliske trgovinske odnose sa EU. Ostavke su podnijeli i njegov zamenik Stiv Bejker i još jedna ministarka za Brexit Suela Brejvermen.

“Kraljica je zamoljena da odobri imenovanje Dominika Raba za državnog sekretara za izlazak iz Evropske unije”, navodi se u saopštenju Mejine kancelarije.

Rab je prethodno bio ministar za stanovanje. Dejvis je ostavku podnio kasno sinoć, rekavši da ne želi da bude “neradni regrut” planova Mej, s kojima se u petak saglasio cio kabinet. U pismu ostavke, Dejvis je kritikovao premijerkin plan za Brexit navodeći da će on ostaviti parlament “u najboljem slučaju u slaboj pregovaračkoj poziciji”.

Opšti smjer politike u najboljem slučaju će nas ostaviti u slaboj pregovaračkoj poziciji, a moguće i sa neizbježnim posljedicima”, naveo je Dejvis u pismu ostavke upućenom premijerki, koja mu je odgovrila da nije saglasna s tim i zahvalila mu se na dosadašnjem radu.

Britanska vlada postigla je u petak dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije poslije Brexita. Ovaj dogovor su, podsjetimo, kritičari nazivali “mekšim pristupom” Brexitu.

Dejvis je prijateljima rekao da ne može da se složi sa “mekšim” Brexitom, koji podrazumijeva plan o uspostavljanju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu sa EU, na osnovu zajedničkog pravilnika, kao i “kombinovanu carinsku teritoriju”.

Ovakav razvoj događaja baca senku na dogovor koji je Mej postigla u petak, i gura njenu vladu još dublje u krizu. Kako je Dejvis naveo u pismu ostavke, on se nije složio sa dogovorom o poziciji za pregovore, i naveo da se time “ne vraća kontrola nad britanskim zakonima u pravom smislu te riječi”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj