KRAJNJI REZULTAT BREXITA! Johnson: Britanija će završiti kao kolonija Evropske unije

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, koji je u ponedjeljak podnio ostavku na tu dužnost, kaže da će “Britanija završiti kao kolonija Evropske unije” nakon što je Vlada objavila planove o bliskim trgovinskim odnosima s EU-om i nakon što istupi iz nje iduće godine.

“Zaista srljamo prema statusu kolonije – i mnogi će se boriti za ekonomsku ili političku korist tog posebnog aranžmana”, naveo je Johnson u svom saopćenju o ostavci, u koji je imala uvid politička internetska Guido Fawkes, prenosi Tanjug.

Britanska premijerka Theresa May odala je u ponedjeljak priznanje dvojici svojih ključnih ministara koji su podnijeli ostavke i rekla da se nisu slagali u vezi najboljeg načina da se do kraja sprovede Brexit.

Ministri za Brexit i vanjske poslove, David Davies i Boris Johnson, podnijeli su u ponedjeljak ostavke nezadovoljni planom premijerke o budućim odnosima Brisela i Londona, o čemu je u petak navodno postignuta saglasnost na maratonskom sastanku kabineta.

“Ne slažemo se oko najbojeg načina da sprovedemo našu zajednišku obavezu da poštujemo rezultate referenduma” iz juna 2016. godine, rekla je premijerka u obraćanju britanskim poslanicima, prenosi Beta.

May kaže da stoji uz svoj plan za Brexit, rekavši da je to jedini način da se izbjegne uspostavljanje “čvrste” granice sa Irskom po britanskom napuštanju Evropske unije.

Devet mjeseci prije nego što bi Britanija trebala napustiti Uniju i samo tri mjeseca prije roka za postizanje sporazuma s EU, May se našla pod snažnim pritiskom EU i brojnih tvrtki koji od nje traže da pokaže svoja pregovaračka stajališta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj