RASPAD SISTEMA NA OTOKU ZBOG BREXITA! Boris Johnson podnio ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova Velike Britanije

Boris Džonson (Johnson) podnio je ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova Velike Britanije. Džonsonova odluka o napuštanju britanske vlade dolazi u turbulentnom vremenu za premijerku Terezu Mej (Theresa May) i njen plan pregovora s EU oko Brexita.

Britanska vlada se podijelila zbog stava o Brexitu, a nakon cjelodnevnog sastanka u petak te konsultacija s porodicom, prijateljima i saradnicima, Džonson je odlučio da ne može prihvatiti plan Tereze Mej te je podnio ostavku.

– Ovog popodneva premijerka je prihvatila ostavku Borisa Džonsona na mjesto ministra vanjskih poslova Velike Britanije – saopćio je portparol britanske vlade.

Britanski glasači gube povjerenje u bavljenje Brexitom premijerke Mej

Stopa podrške glasača britanskoj premijerki Terezi Mej (Theresi May) u njenom bavljenju pregovorima o Brexitu pala je na 26 posto, na najniži nivo otkako su takve ankete počele u 2016. godini, saopćio je u ponedjeljak međunarodni anketni zavod ORB.

Stopa podrške vladi u njenom bavljenju pregovorima o Brexitu porasla je na 55 posto u prvoj polovini 2017., ali je otada u padu.

Sudeći po anketi provedenoj među 2.000 odraslih osoba, 56 posto glasača nije uvjereno da će premijerka Mej postići povoljan sporazum, dok 26 posto njih smatra da će ona sklopiti pravi sporazum, a ostatak ispitanika izjavio je da ne zna odgovor na to pitanje.

– Mej je izgubila ministra za Brexit (David Davis), ali ona, također, naglo gubi povjerenje glasača – izjavio je Džoni Hald (Johnny Heald), izvršni direktor ORB International, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj