SIRIJSKI DRŽAVNI MEDIJI: Pogođen jedan izraelski avion koji je učestvovao u raketiranju avio-baze T-4

Sirijska državna novinska agencija (SANA) objavila je da je pogođen izraelski vojni avion koji je učestvovao u bombardovanju avio-baze “Tajas” (T-4) u provinciji Homs koja se nalazi u centralnom dijelu zemlje, sjeveroistočno od Damaska.

“Naš sistem PVO odbio je agresiju Izraela uništivši veći broj raketa i pogodivši jedan od aviona koji su učestvovali u napadu na bazu. Prinudila je ostale agresorske avione da napuste vazdušni prostor Sirije”, navodi se u izvještaju.

Drugi sirijski mediji tvrde da su aerodrom gađala dva lovca F-16 koja su ispalila najmanje šest krstarećih raketa “Dalila”, a da su ih za to vrijeme štitila dva F-35 i dva F-15. SANA je prenijela tvrdnju svojih vojnih izvora da branioci aerodroma nisu imali ni poginulih ni ranjenih.

Izraelski vojni vrh odbio je da komentariše informacije o napadu na bazu T-4.

Kako navodi SANA, agresija Izraela podudara se sa porazima terorista u Dari gdje Sirijska arapska armija (SAA)  petnaest dana sprovodi široku vojnu operaciju protiv terorističkih grupa. SAA je uspjela osloboditi brojna sela i gradove i prinuditi militante u drugim područjima da predaju naoružanje i municiju.

Inače, jedinice SAA i saveznici  oslobodili su 520 kvadratnih kilometara u južnoj provinciji Dara zahvaljujući uspješnoj vojnoj operaciji i nizu dogovora o pomirenju u ovoj oblasti. 230 kvadratnih kilometara oslobođeno je dogovorima. 290 kvadratnih kilometara oslobođeno je borbom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj