SPAŠAVANJE VOJNIKA DODIKA! Nekada je to radio Boris Tadić, a danas su mu u pomoć priskočili Jeremić i Dačić

Dok nezadovoljstvo građana RS-a prijeti da pomuti račune i predizborne kalkulacije Dodikovog SNSD-a, a u zvaničnom Beogradu koji je angažovan na iznalaženju adekvatnog rješenja za konačni sporazum o Kosovu ne nalazi potporu za svoj ekstremizam,  pomoć predsjedniku RS-a je stigla  od zamjenika predsjednika SPS-a Predraga Markovića i predsjednika ‘Narodne stranke’ Vuka Jeremića.

Vuk Jeremić, Boris Tadić, Milorad Dodik, Dragan Đilas/Foto: DW

Na kongresu Socijalističke partije Republike Srpske u Banjoj Luci čulo se, među ostalim, da su “Srbija i Republika Srpska jedno” premda je službeno Republika Srpska jedan od dvaju entiteta Bosne i Hercegovine. Inače, matična Socijalistička partija Srbije (SPS) stranka je koja je 1990. godine nastala iz Saveza komunista Srbije i kojoj je do svoga pada na čelu bio Slobodan Milošević, a danas je njen predsjednik Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije.

‘Granica između Srbije i Republike Srpske je privremena, Dodik će pomoći da je izbrišemo’

Dačićev zamjenik, Predrag Marković, u svom je govoru na ovom kongresu izjavio da je Banja Luka “zapadna prijestolnica svih Srba” te da je granica između Srbije i Republike Srpske – privremena, prenosi B92.

“Tu ima neka granica koja je privremena. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potrudit će se sa svima nama da je izbiršemo. To nije nacionalizam, već europska integracija”, kazao je Marković.

I sam Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), bio je gost kongresa SPRS-a, a u govoru je ponovio svoju staru tezu da BiH “nije država već teritorij, a da suverenitet pripada entitetima”. “Stranci su nam priznajući BiH nametali svoju volju, sotonizirajući Srbe. Moramo odbaciti bh. unitarizam. Jedino pristajemo na savez sa Srbijom”, poručio je Dodik.

Slikovni rezultat za predrag marković i dodik
Predrag Marković, Milorad Dodik/ Foto: Agencije

Jeremić:  Vučić nakon Kosova ide u demontiranje Republike Srpske

Sa druge strane, predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da je opozicioni blok na korak do formiranja Saveza za Srbiju.  On je istakao i da će ključna tačka politike o Kosovu tog Saveza biti protivljenje potpisivanju sporazuma koji bi Prištini omogućio stolicu u UN-u.

Jeremić je na osnivačkoj skupštini odbora njegove stranke na opštini Palilula rekao da se na pitanju Kosova mora povući crvena linija, jer je, kaže, vlast počela da priprema javnost za pristanak na članstvo Kosova u UN-u.  Uvjeren je da niko u svijetu ne pritiska Srbiju da sada potpiše sporazum o Kosovu, dok članstvo u Evropskoj uniji neće biti moguće još dugi niz godina.

Jeremić optužuje predsjednika Srbije da na pitanju Kosova želi da obezbijedi vlast još četiri godine, a pripisuje mu i namjeru da će poslije Kosova, preći na “demontiranje Republike Srpske”.

Pod demontiranjem RS-a Jeremić vjerovatno misli na demontažu Dodikovog režima, koji je jednako antieuropski i antimigrantski nastrojen kao i Vukova ‘Narodna stranka’.

Vjetar u leđa Dodiku

Ukoliko se i formira tzv. Savez za Srbiju to će biti samo vjetar u leđa predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, za kojeg se zna da, uprkos drugačijem javnom prikazivanju, ne stoji dobro sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a što mu umanjuje šanse za izbornu pobjedu u oktobru 2018.  To i ne čudi budući da je aktuelni predsjednik Srbije spreman podnijeti politički teret konačnog rješenja kosovskog pitanja u procesu  pod pokroviteljstvom Brisela, za razliku od nekadašnjeg Dodikovog ‘sponzora’ Borisa Tadića, koji je koristio Dodika da kaže ono što on sam nije smio.

Oni sa malo boljim političkim pamćenjem  će se sjetiti da je ulogu očuvanja Milorada Dodika na vlasti u RS-u jedno vrijeme igrao nekadašnji predsjednik Demokratske stranke i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić. Dodik je tako ‘srbovao’ širom susjedne Srbije i tokom kampanje za predsjedničke izbore u kojima je pobjedu odnio kandidat SNS-a Tomislav Nikolić, porazivši Tadića u drugom krugu. Mnogima je ostalo u sjećanju kako su Tadićevi mitinzi te 2012. godine više odisali četništvom i ‘velikom Srbijom’, nego li mitinzi ‘certificiranog vojvode’ Nikolića. 

Kako sada stvari stoje u Dodikovu odbranu je stao i jedan krak nekadašnje Demokratske stranke oličen  u Vuku Jeremiću, a mogla bi im se pridružiti ostala opoziciona bulumenta, osim vjerovatno Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića.

Ostaje da se vidi kako će SPS progutati Dodikovu ulogu u obaranju režima Slobodana Miloševića u kojoj je učestvovao na krilima ‘međunarodne zajednice’, ali i da li će se ova stranka pridružiti ‘Savezu za Srbiju’. Da tendencije idu u tom smijeru svjedoče i posljednje Dačićeve izjave u kojima , zasad blago, kritikuje kurs politike Aleksandra Vučića u odnosu prema ‘kosovskom pitanju’.

A kako to izgleda kada Jeremić ‘stoji iza Dodika’ pogledajte u videima iz 2010. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj