TUŽNA POVORKA STIGLA U POTOČARE: Donosimo spisak sa imenima osoba koje će biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Kamion sa 35 tabuta u kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici, koji je jutros krenuo iz Visokog, nakon prolaska kroz glavni BiH i odavanja počasti žrtvama, stigao je u Potočare, gdje će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza-namaz i obavljen ukop.

Majke, braća, sestre, očevi, ali i mnogobrojna rodbina i prijatelji stigli su ispred bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari kako bi se oprostili od ubijenih članova porodica za čijim kostima su tragali više od dvije decenije.

Oni su u tišini, kao i prethodnih godina, formirali dva reda od kamiona s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava pa do ulaza u prostor nekadašnje fabrike kako bi na rukama prenijeli tabute.

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava, koji su ubijeni u julu 1995. godine, bit će izneseni sutra, 10. jula, u Musalu mezarja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Kamion prekriven zastavom Bosne i Hercegovine jutros je s Gradskog groblja iz Visokog krenuo put Potočara, gdje će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Potočari na 23. godišnjicu srebreničkog genocida.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. U vrijeme ubistva imao je 16 godina. Pored njega još tri maloljetnika bit će ukopana na ovogodišnjoj dženazi. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin (Šaban) Halilović, rođen 1924. godine. U vrijeme ubistva imao je 71 godinu.

Bit će ukopana i jedna žena, a radi se o Remzija (Salih) Dudić, koja je u vrijeme ubistva imala 20 godina. Rođena je 1975. godine. Ubijena je u koloni koja je otišla preko šume tražeći put do slobodne teritorije BiH, te će biti ukopana zajedno sa svojim mužem Nijazijom, koji je bio dvije godine stariji od nje.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

Donosimo spisak sa imenima osoba koje će biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari:

Alić (Mušan) Omer (rođen 1963.), Alić (Ređo) Muhamed (rođen 1978.), Ališević (Abdulah) Fahrudin (rođen 1972.), Avdić (Osman) Suvad (rođen 1962.), Beganović (Hasan) Hazim (rođen 1974.), Begović (Muharem) Suad (rođen 1974.), Bektić (Mustafa) Kiram (rođen 1953.), Borić (Hasan) Ramo (rođen 1955.), Budović (Huso) Bajro (rođen 1940.), Burić (Ahmo) Edin (rođen 1977.), Čakanović (Sulejman) Salem (rođen 1960.), Dautbašić (Esed) Aziz (rođen 1964.), Dudić (Mustafa) Nijazija (rođen 1973.), Dudić (Salih) Remzija (rođena 1975.), Gušić (Muhamed) Avdija (rođen 1953.), Halilović (Šaban) Šahin (rođen 1924.), Hasanović (Alija) Ahmet (rođen 1932.), Hasanović (Zejnil) Nesib (rođen 1957.), Hasić (Ramo) Hamdija (rođen 1964.), Husejnović (Osman) Sejad (rođen 1975.), Ibrić (Hasan) Vesid (rođen 1979.), Ikanović (Ibrahim) Šaban (rođen 1960.), Kadrić (Juso) Hazret (rođen 1972.), Kadrić (Nezir) Nijaz (rođen 1974.), Malić (Šaban) Senad (rođen 1975.), Mehmedović (Bajro) Feris (rođen 1978.), Merdžić (Omer) Safet (rođen 1949.), Muhić (Alija) Hajro (rođen 1943.), Mujčinović (Mujo) Nesad (rođen 1972.), Mujić (Alija) Asim (rođen 1950.), Musić (Hajro) Kadrija (rođen 1973.), Selimović (Hadžo) Salih (rođen 1955.), Smajić (Huso) Hamed (rođen 1943.), Smajić (Salih) Ahmo (rođen 1952.) i Sulejmanović (Abid) Rizo (rođen 1965.).

Učesnici Marša mira ‘Srebrenica 2018’ prošli prvu etapu

Učesnici „Marša mira – Srebrenica 2018“, među kojima je i oko 80 građana Općine Novo Sarajevo, prije dva dana stigli su do Nezuka gdje je postavljen kamp Općine Novo Sarajevo sa svom potrebnom logistikom. U nedjelju, 8. jula, kolona je krenula s ostalim učesnicima Marša prema Liplju, gdje su prenoćili i u ponedjeljak, 9. jula krenuli dalje do Mravinjca, saopćeno je iz općine Novo Sarajevo.

Više od 6.000 učesnika Marša mira u prvoj etapi puta prošli su Boljkovicu, Parlog, Crni Vrh, Snagovo, Mrčić Stećke i Liplje. Danas, 9. jula, predviđena je jedna od najtežih etapa Marša na relaciji Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci.

Motociklisti dočekani u Travniku

Sudionici moto maratona Bihać – Srebrenica, organiziranog u povodu obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici pod sloganom “Da se ne zaboravi i ne ponovi”, zaustavili su se danas u Travniku.

– Oko 150 motociklista, koji su iz Bihaća krenuli prema Srebrenici, boravilo je Travniku, gdje su na šehidskom mezarju odali počast poginulima, te su, nakon ručka, nastavili put prema Sarajevu – kazao je Feni dopredsjednik Moto kluba “Old Town” iz Travnika Nedeljko Grahović.

Kako je kazao, motociklisti, među kojima su i oni iz Travnika, u Sarajevu će se pridružiti skupini od nekoliko stotina motociklista iz više zemalja, koji će se sutra zaputiti prema Srebrenici.

– Poruka ovog maratona je da se nikada i nikome ne ponovi tragedija i da više ne padne nijedna žrtva. Motociklisti na ovaj način žele, također, pokazati da šire prijateljstvo i bratstvo i da možemo živjeti zajedno, bez obzira na naciju ili vjeru – istaknuo je Grahović.

Doček sudionicima moto maratona organizirali su Moto klub “Old Town” iz Travnika, MDD “Merhamet”, te Centar za kulturu općine Travnik, uz pomoć poduzetnika i Općine Travnik.

Maratonci iz Goražda krenuli prema Potočarima

Uz podršku Vlade BPK-a Goražde, Grada Goražda i Muftijstva gorađdanskog, maraton organizuje Atletski klub “Goražde“, a u njemu učestvuje oko 20 atletičara.

Predsjednik kluba, Zaim Šuman, kaže da je i Goražde bilo u sličnoj situaciji tokom rata, te da stanovnici tog grada danas najbolje razumiju bol i tugu Srebreničana.

Želim da napomenem da ovaj maraton, ova misjia predstavlja sve građane našeg grada i našeg kantona. Mi idemo u ime svih, ne samo u ime Atletskog kluba Goražde, da prenesemo jednu snažnu podršku iz našeg grada da suosjećamo s njima i da ih nećemo nikada zaboraviti“, izjavio je Šuman pred polazak.

Stazu dugu oko 180 kilometara maratonci namjeravaju preći za dva dana. Prije nego što su napustili Goražde učesnici su položili cvijeće na spomenike ubijenoj djeci, te braniocima Goražda, a njihov dolazak u Žepu očekuje se u večernjim satima.

Nastavak maratona planiran je za sutra, kada bi između 18 i 19 sati maratonci trebali stići u Potočare.

Pamćenje genocida u Srebrenici je obaveza svih nas i Muftijstvo goraždansko uvijek će podržavati ovakve projekte, pogotovo nakon podizanja Memorijalne šume 8372, koji će trajno podsjećati na Srebrenicu i Goraždane vezati za Potočare, poručio je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

“Dobro je da su naši momci odlučili da to bude odavde. Ovo je njihov projekat, ovo nije projekat muftijstva, nije ničiji nego njihov projekat, a mi smo ih samo podržali u jednoj plemenitoj ideji koja ima za cilj da čuva naša sjećanja na ono najgore što čovjek čovjeku može uraditi, a to je zločin genocida“, istakao je Pitić.

Maratonce su ispratili i članovi Asocijacije mladih Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj