DRŽAVA I DRUŠTVO PRIPADAJU SVIMA! Macron: Velika većina francuskih muslimana odobrava sekularnost

Francuske vlade godinama nastoje dokučiti kako se nositi s rastućom popularnošću krutih i radikalnih tumačenja islama u siromašnim predgrađima s velikim udjelom stanovništva useljeničkog porijekla. Stoga je francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao dati muslimanima institucionalni okvir koji će im omogućiti nesmetano prakticiranje religije, a neće narušavati sekularnu prirodu francuskih zakona.

Stvarna granica u Evropi  je ona koja dijeli ‘progresivne’ od ‘nacionalista’

Macron je rekao da “velika većina” francuskih muslimana odobrava sekularnost, gdje “društvo i država poštuju vjernike, a vjernici poštuju društvo i načela države koja pripada svima”.

“Zato ćemo, počevši od jeseni, razjasniti tu situaciju, dajući islamu okvir i pravila, uz jamstvo da će svugdje biti prakticiran u skladu sa zakonima Republike”, kazao je. “Učinit ćemo to s francuskim narodom koji pripada toj religiji i njegovim predstavnicima”, obećao je Macron.

Strogi francuski zakon o razdvajanju države i crkve i nepostojanje hijerarhije u sunitskom islamu francuskim vlastima do sada je otežavao nalaženje sugovornika, odnosno organizacije koja bi mogla nastupati kao islamsko vjersko vodstvo.

U svom govoru Macron je, između ostalog, kazao da je prava granica u Evropi ona koje dijeli “progresivne” od “nacionalista” i nastojao odgovoriti na kritike da predsjednik pripada elitama. “Stvarna granica koja prolazi Evropom je danas ona koja dijeli progresivne od nacionalista. (…) Bit će teško, ali je borba jasno postavljena”, rekao je i najavio da će ona biti “u središtu evropskih izbora 2019. godine”.

U srcu svake prijetnje leži prilika

Evropski izbori 2019. godine su od ključne važnosti, ocijenio je Macron, koji se zalaže za obnovu evropskog projekta u pravcu “suverenije, ujedinjenije i demokratskije Evrope”.

“Kako se u srcu bilo kakve prijetnje nalazi i velika prilika, na ovoj krizi ćemo naći ključeve evropske moći, evropske nezavisnosti, evropske svijesti sutrašnjice, nakon 70 godina mira, tokom kojih smo prečesto iz vida gubili sam smisao Evrope”, nastavio je Macron.

Francuski projekt reforme Evrope

Govoreći o “francuskom projektu” reforme Evrope, Macron je kazao da je taj projekt već ostvario “realni napredak, za koji su neki mislili da je nemoguć”.

Francuski je predsjednik je u govoru nastojao uzvratiti kritičarima, koji su ga nazvali “predsjednikom bogatih” i optužili ga da je elitist, arogantan i bez dodira s narodom. Njegov 90-minutni govor u mnogim aspektima bio je priznanje da je od sebe otuđio jedan dio birača, posebno nizom reformi koje idu u prilog poslovnom sektoru, no istaknuo je da su one bile potrebne kako bi oživjele privredu i osnažile Francusku.

Znam da ne mogu sve, znam da ne mogu u svemu uspjeti“, rekao je zastupnicima bivši bankar i sebe nazvao “skromnim, ali odlučnim”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj