KOSTURI IZ ORMARA I REVOLUCIJA NA GRANICI: Na koji je način Donald Tramp doprinio pobjedi ljevice u Meksiku?!

Posljednjih šest desetljeća postalo je općeprihvaćena tradicija da bivši američki predsjednici ne kritiziraju ponašanje onih koji ih nasslijede. Činjenica da su dvojica bivših predsjednika, koji su ujedno i predstavnici različitih stranaka, to učinila s takvom žestinom i istog dana zaista je bez presedana.

Demosntration with Lopez-Obrador

“Naša politika je sve podložnija teorijama zavjere i izravnim izmišljotinama”, izjavio je nedavno George W. Bush, koji je vodio Bijelu kuću od 2001. do 2009. godine i na bazi lažnih i sumnjivih ‘dokaza’ pokrenuo famozni ‘rat protiv terorizma’ čije krvave plodove i danas ubiru mnogi unesrećeni narodi širom Bliskog istoka. Barack Obama, koji je na dužnosti bio od 2009. do prije dvije godine, izjavio je kako je američka politika postala ‘gadna i bijesna’. “Umjesto da politika SAD-a odražava naše vrijednosti, imamo politiku koja je zarazila naše društvo”, izjavio je nedavno komentirajući poteze Donalda Trampa, prenosi Independent.

Postavlja se logično pitanje kako to da su i demokrate i republikanci na istim valnim dužinama kada je u pitanju rad Donalda Trampa? Odnosno, šta to svojim postupcima ugrožava Donald Tramp što bi trebalo zabrinuti i jedne i druge?! Ono što do danas znamo jeste da Donald Tramp ustvari uništava cijeli američki državni, ali i paradržavni sistem, tako da su realna očekivanja da bi u slučaju njegova reizbora na narednim predsjedničkim izborima došlo do urušavanja ‘dvostranačkog’ sistema koji se smatra temeljem političke sigurnosti SAD-a.

Mnogi analitičari smatraju da je, prije svega, ugrožena tzv. ‘duboka država’.

Repovi ‘duboke države’

‘Duboka država’ nije samo američki proizvod, dapače. On podrazumijeva sve one ljude u sivoj eminenciji, strukture iz bivših režima ili obavještajnog sektora i ‘vječne’ političare, no i mozgove iz ‘think-tank’ organizacija, lobiste i generacijske ‘gremije’ čiji političko-društveni planovi iz sjene utječu na sam sustav, te su bilo kakve promjene iznimno otežane. Termin je korišten kao dokaz da demokratski sustavi u praksi ne promoviraju volju građana, već samo minimalno utječu na utanačene političke pravce.

Zanimljivo, skovan je radi ismijavanja i kritike procesa u postkomunističkim zemljama i Turskoj, no vrlo brzo je uhvatio zamaha i u SAD-u gdje ga vodeći politički analitičari godinama koriste kao element svojih analiza ‘nepromjenjivosti američke vanjske politike’ koju mnogi kritiziraju za eksploataciju drugih zemalja i ratne desante pod okriljem ratne industrije.

Pojam je u ovom obliku prvi puta u ‘mainstream’ izvorima upotrijebio republikanski kongresmen Mike Lofgren 2014. godine kao ‘hibridnu poveznicu Vladinih elemenata i dijelova financijskih i industrijskih vrhuški, koji upravljaju SAD-om bez odgovornosti i pristanka stečenih formalnim političkim procesima’.

Donald Trump ga je u potpunosti popularizirao tijekom kampanje i prvih mjeseci obnašanja dužnosti – smatrao je kako figure koje stoje iza Obame i Clinton upravljaju svim porama društva, agencijama i smjernicama u diplomaciji, čime je njegov posao znatno otežan, ako ne i onemogućen.

Trumpov okršaj s ‘kosturima iz ormara’ primjer je da slične teorije za države poput Egipta (vojni puč), revolucije poput Arapskog proljeća i ‘False Flag’ napade nisu za odbaciti, čak ni na najozbiljnijem nivou. Desnica vjeruje u potpuni značaj pojma navodeći riječi zviždača Edwarda Snowdena koji ga smatra ‘stvarnim’ do te mjere da te strukture uvijek ostaju u nekom obliku vlasti, tajnih službi ili savjetničkih funkcija dok predsjednici dolaze i odlaze. Njihova uloga je trajna, bez obzira na funkciju.

Ljevica također nerijetko spominje pojam dok liberalni političari, korporatisti i novinari smatraju kako je riječ o ‘simplifikaciji’ i ‘novom obliku teorija zavjere’, strukturalno drugačijem od klasičnog oblika ‘Novog svjetskog poretka’ ili ‘Vlade u sjeni’. Tako je vojno-industrijski kompleks lobistički slizan s ministarstvom obrane ili državnim tajništvom, farmaceuti sa sebi bliskim organizacijama itd. Iako je njihov utjecaj gotovo nemoguće zanemariti, najutjecajniji analitičari tvrde kako je riječ o ‘legitimnom lobiranju’ i da je njihov utjecaj na agencije ‘prenapuhan’.

Bilo kako bilo, očigledno je kako je cjelokupni sistem u SAD-u uznemiren i da Tramp ne preza ni od kakvih mjera i poteza koji će mu omogučiti da sprovede svoje političke odluke, a što ugrožava neke paraobavještajne strukture ne samo u SAD-u, već i u drugim dijelovima svijeta, poput Balkana. Također uvođenjem sankcija i carina većem dijelu svijeta izolovao je SAD i dodatno pojačao animozitete prema nekada najvećoj svjetskoj sili, ali ovaj put na samim njenim granicama.

Promjene u susjedstvu: Trump pomogao uspon ljevice u Meksiku

Ljevičarski kandidat Andres Manuel Lopez Obrador pobijedio je na predsjedničkim izborima u Meksiku osvojivši 53 odsto glasova, što je više nego dvostruko u odnosu na najbližeg rivala. Tokom kampanje bio je jedan od najžeščih kritičara aktuelnog američkog predsjednika, što zbog njegovih stavova prema meksičkim migrantima i najave izgradnje zida duž granice, što zbog realnih problema koje je Trampova protekcionistička politika donijela Meksiku i njegovoj ekonomiji.

U vrhu popisa žalbi građana bila je eksplozivna inflacija u Meksiku, potaknuta ukidanjem državnih subvencija na benzin u trenutku kada su međunarodna cijene nafte počnele rasti usljed Trumpove pobjede. “Sve ide gore: majoneza, sir, kolačići”, rekao je prodavač žita. “Ulje za kuhanje je poskupjelo”, kazao je. Kolaps pezosa nakon Trumpove pobjede pridonio je i sve većim cijenama uvoznih prehrambenih proizvoda kao što su kukuruz, pšenica i sir. “Plaćam 60 posto više za prehranu moje obitelji nego prije dva mjeseca; cijene rastu, ali što je s plaćama? “, rekla je Marta Fuentes, držeći svoju četverogodišnju kćer čekajući miting sada već aktuelnog predsjednika Meksika,, prenosi The Nation.

Uklanjanje subvencija izazvalo je prosvjede i nemire u cijelom Meksiku, a MORENA, jedina stranka u meksičkom parlamentu, koja se protivi uklanjanju subvencija, izgleda dobro je iskoristila situaciju  usmjeravajući bijes mase prema tadašnjoj vlasti.

Na stogodišnjicu meksičkog ustava 1917. López Obrador  je postao predsjednik koji označava kraj 36 godina ‘neoliberalnog neoporfirizma’. Fraza aludira na ugodne odnose između korumpirane vlade i američkih i europskih multinacionalnih tvrtki koje kako on kaže podsjeća na razdoblje diktatora Porfiria Díaza u godinama prije revolucije. “Kao i kod Porfiriata, naši su guverneri poklonili javnu imovinu i tvrtke privatnim interesima kako domaćim tako i međunarodnim”, piše u svojoj knjizi ‘La Salida’ (‘Izlaz’), koja je već proglašena bestselerom.

Poput prijeteće prisutnosti Theodora Roosevelta u godinama Porfirata, Trump može, ako nastavi sa svojom politikom dati Obradoru takvu moć da izvede pravu revoluciju u Meksiku, na američkoj kopnenoj granici, a da pritom ‘duboka država’ bude onemogućena da djeluje na terenu stvarajući ‘kontrarevolucije’ Trebamo li i napominjati da je dug popis država koje bi željele stvoriti probleme SAD-u na kopnenoj granici prema jugu, a potencijalno su najzanimljivije Njemačka, odnosno EU, zatim Kina i Rusija.

 

(Global CIR/Independent/The Nation/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj