SAD ŽELE BLOKIRATI IRANSKI NOVAC U EUROPSKIM BANKAMA: “Ekstremno smo zabrinuti, želimo da Njemačka zaustavi transfer novca u Iran”

Američki ambasador u Njemačkoj, Richard Grenell, pozvao je Berlin da blokira iranske račune u njemačkim bankama kako Iran ne bi mogao podići novac koji je odblokiran nakon što je nuklearni sporazum stupio na snagu 2015. godine.

Euro banknotes behind a padlock (picture alliance/dpa)

U intervjuu za list Bild američki ambasador Grenell, inače glasni kritičar sporazuma s Iranom, rekao je kako je američka Vlada “ekstremno zabrinuta” da će Teheran povući stotine milijuna eura natrag u Iran. Činjenica da se radi o iranskom novcu očito ne znači previše američkom ambasadoru. “Pozivamo najviše razine njemačke Vlade da interveniraju i zaustave ovaj plan”, rekao je Grenell.

Konkretnih komentara na njegove izjave iz njemačke Vlade za sada nema, no glasnogovornica njemačkog ministarstva financija poručila je jučer kako njemačke vlasti razmatraju iranske zahtjeve za povlačenjem novca. Navodno se radi, kako piše list Bild, o 300 milijuna eura koje Iran želi prebaciti s njemačkih na svoje račune u Iranu.

Glasnogovornica njemačkog ministarstva financija izjavila je kako bi to mogla biti jedna od najvećih novčanih transakcija ikad u njemačkoj povijesti.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako  trenutna istraga ima za cilj utvrditi hoće li prebacivanje novca izazvati  kršenje postojećih sankcija, a da bi se interveniralo, morali bi postojati konkretni dokazi o nezakonitim aktivnostima. Bijan Đir-Sarai, njemački zastupnik Zelenih, pozvao je vladu da učini sve što je u njenoj moći da blokira prijenos, ako postoje dokazi da se novac može upotrijebiti za financiranje terorističkih aktivnosti.

Njemačka je oprezna po pitanju traženog transfera jer bi blokiranje novca moglo biti politički neizvjesno, budući da bi moglo značiti raspad iranskog nuklearnog sporazuma, za koji se Europska unija još uvijek nada da će ga spasiti.

 

 

(Global CIR/Reuters/DW)

 

Komentiraj