AUSTRIJANCI ZGROŽENI: Hrvati u Beču slavili uz ustaške simbole i desnicu u zraku

Najtiražniji austrijski list Krone Zeitung objavio je članak u kojem se upozorava da su se na proslavljanju pobjede hrvatske nogometne reprezentacije protiv Rusije mogli vidjeti fašistički simboli. Navijači su najviše slavili u bečkom kvartu Ottakring, zbog čega je policija morala zatvoriti i jednu ulicu.

Slikovni rezultat za slavili uz ustaške simbole

 

No na fotografijama i snimkama slavlja se mogu vidjeti i ljudi koji nacistički salutiraju te zastava na kojoj se vidi ustaško ušato U i šahovnica s prvim bijelim poljem. Svjedoci pak kažu da su se na slavlju u bečkom Ottakringu mogli vidjeti i drugi ustaški simboli te da su se čuli ustaški pozdravi i uzvikivanje “Sieg Heil”.

Podsjećaju na Šimunićevo skandiranje ustaškog pozdrava

Krone podsjeća da se hrvatsku nogometnu reprezentaciju već povezuje s ustaštvom zbog toga što je 2014. branič Joe Šimunić pet puta nakon jedne utakmice skandirao ustaški pozdrav Za dom spremni, dok je ove godine nogometaš Dejan Lovren u svlačionici pjevao pjesmu desno-ekstremističkog Thompsona.

“Možda uopće nije znao čiju pjesmu pjeva”, naivno piše Krone.

Austrijski list podsjeća da su ustaše bili suradnici nacista i fašista te da su od 1941. do 1945. odgovorni za smrt najmanje 400 tisuća ljudi. Zanimljivo je i da je na svom Twitteru članak iz Krone Zeitunga podijelio i austrijski veleposlanik u Zagrebu Andreas Wiedenhoff.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj