IZRAZILI SAUČEŠĆE I OBEĆALI PODRŠKU: Mike Pompeo i Maureen Cormack o genocidu u Srebrenici

Državni sekretar SAD-a Majk Pompeo (Mike Pompeo) izrazio je saučešće povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako je naveo u saopćenju, Amerikanci su ujedinjeni s građanima BiH u odavanju počasti i sjećanju na više od osam hiljada ubijenih muškaraca i mladića koji su nestali u Srebrenici.

Stravičan genocid u Srebrenici nas podsjeća da moramo ostati ustrajni da bi osigurali prosperitetnu budućnost za sve građane BiH, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Svaki dan punimo se sjećanjima prošlosti kako bi izgradili bolju budućnost. Moramo raditi jače da prevaziđemo sve razlike, da ojačamo demokratske institucije i da ne skrenemo na put koji vodi u crne dane prošlosti – navodi Pompeo.

Istaknuo je da svi moraju raditi da se pronađu ubijeni u genocidu u Srebrenici.

Sjedinjene Američke Države stoje čvrsto uz narod BiH i danas. Nećemo zaboraviti sve one koji su stradali. Odajemo počast žrtvama genocida i ostajemo čvrsto vezani za naše partnerstvo – napomenuo je Pompeo.

Ambasadorica Kormak: Duboko sam pogođena razmjerom ove tragedije i patnjom porodica žrtava

Ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) je, videoporukom na Facebooku, odala počast žrtvama genocida i izrazila duboko saosjećnje s njihovim porodicama.

SAD i Američka ambasada i dalje su istinski posvećene nastojanju da pomognu građanima Srebrenice, žrtvama, njihovim porodicama i preživjelim da pronađu svoj put i nakon ove tragedije. Ovdje u Potočarima duboko sam pogođena razmjerom ove tragedije i patnjom porodica žrtava – kazala je Kormak.

Ambasadorica se jučer pridružila i ”Maršu mira” i istakla da joj je bila čast učestvovati već četvrtu godinu.

Bez obzira koliko je to teško, bez obzira koliko to iziskuje hrabrost, to je ipak jedini put naprijed, jedini put ka boljoj budućnosti za generacije koje dolaze, kako u Srebrenici tako i širom BiH. Kako bi podržale taj proces, Sjedinjene Američke Države ostaju opredijeljene pružanju pomoći građanima i traženju pravde za porodice i žrtve, kao i pružanju pomoći svim porodicama da pronađu svoje najmilije i pronađu smiraj tako što će ih sahraniti na mjesta gdje će moći doći i odati im počast – kazala je američka ambasadorica.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj