NAKON ŠTO SU NJEMAČKOM ISTRAŽIOCU PREDANA IMENA OSUMNJIČENIH ZA ZLOČIN GENOCIDA: Milorad Dodik pozvao Srbe da se vrate iz Njemačke

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da će, nakon što je Udruženje “Majke Srebrenice” njemačkom tužiocu predalo spisak od 22.000 Srba, u Njemačkoj krenuti hajka na te ljude pa bi oni trebali što prije da se vrate kućama.

Povodom najave predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” Munire Subašić da će zatražiti da svi s tog spiska koji su trenutno u Njemačkoj odgovaraju u toj zemlji, a ne u BiH, Dodik ističe da njemačko pravosuđe nema nadležnost nad ovim prostorima.

– Sada će očigledno biti hajka prema tim ljudima. Ono što oni treba da urade je da se što prije vrate kućama. Na taj način pravosuđe Njemačke ovdje neće moći ništa da učini po tom osnovu – rekao je Dodik za TV Pink.

No, ono što Dodik i mediji, svjesno ili nesvjesno, pogrešno interpretiraju jeste činjenica da je spisak predat glavnom inspektoru Saveznog ureda kriminalističke policije Njemačke (BKA) Klausu Zornu, a ne tužiocu.

Zorn ovih dana boravi u BiH. Danas je prisustvovao i obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici, gdje je održao i govor.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj