DOK KONVOJ SIRIJSKE VOJSKE IDE NA AL-KUNEJTRU! Nervozni Netanjahu sinoć kod Putina: ‘Assad više nije problem, samo maknite Irance’

U srijedu je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, poručio da “Izrael nije prijetnja sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu” te je zatražio od Moskve da makne iranske snage iz Sirije, dok snage SAA napreduju prema Al-Kunejtri.

“Nećemo poduzimati akcije protiv Assadovog režima, a Vi maknite Irance”, prenio je neimenovani visoki izraelski dužnosnik Netanyahuove riječi upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tokom sastanka u Moskvi.

Moskva je predložila da budu raspoređene na 80 kilometara od granice i nije pristala na potpuni odlazak, rekao je isti dužnosnik.

Nekoliko sati prije izraelske snage srušile su sirijsku bespilotnu letjelicu, koja je nadlijetala pogranično područje i ušla u izraelski zračni prostor na Golanskoj visoravni.

SAA konvoj ide prema Kunejtri

Veliki konvoj sirijske vojske i pripadnika Nacionalne odbrambene garde, napustio je grad Daru i okolne oslobođene oblasti kako bi se zauzeli položaji za predstojeću ofanzivu na provinciju Al-Kunejtru, navodi izvor Al-Masdara.

Izvor je naveo da se konvoj sastoji najviše od pripadnika Nacionalne odbrambene garde iz Al-Svejde, Damaska i Izre. U narednih nekoliko dana, još trupa sirijske vojske bit će rasporađeno prema provinciji Al-Kunejtra, budući da se uskoro očekuje totalna predaja pobunjenika.

Plan sirijske vojske je da pacifikuje celu provinciju Daru kako bi se sve vojne akcije usmerile ka neoslobođenim oblastima koje kontrolišu militanti na jugozapadu zemlje.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj