EPILOG SAMITA: Macron tvrdi da Tramp nije prijetio da će SAD napustiti NATO, Conte poručio da Italija neće povećavati ulaganja u vojsku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron negirao je izvještaje da je američki predsjednik Donald Trump prijetio da će povući Sjedinjene Američke Države iz NATO saveza tokom spora oko finansiranja vojne alijanse.

“Predsjednik Trump nikada, u bilo kojem trenutku, bilo javno ili lično, nije zaprijetio da će se povući iz NATO-a”, rekao je Macron. On je kazao da su se lideri 29 članica alijanse sastali na vanrednoj sjednici u četvrtak ujutru na zahtjev Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a.

Trump se žalio da mnoge članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno novca za odbranu.

Conte: Italija neće povećavati ulaganja u vojsku

Italijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je danas da nije dao nikakva obećanja da će povećati ulaganja u vojsku nakon što je američki predsjednik Donald Trump kazao da je dobio obećanja od NATO saveznika da će povećati vojna ulaganja.

“Italija je naslijedila obavezivanja prema NATO-u, ta se obavezivanja nisu promijenila, kao što nije povećano ulaganje u vojsku. Što se nas tiče, mi nismo odlučili da ponudimo dodatna sredstva u odnosu na ono što je odlučeno prije izvjesnog vremena”, izjavio je  Conte novinarima nakon samita  NATO-a u Bruxellesu.

Italija trenutno ulaže oko jedan posto svog bruto društvenog proizvoda (BDP) u vojsku, dok bi članice NATO-a trebale izdvajati dva posto BDP-a u odbranu.

Conte je također kazao da je predložio partnerima u Evropskoj uniji da se vojna ulaganja trebaju isključiti iz budžetskih kalkulacija, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj