NATO DEKLARACIJA: Jačanje veza sa Srbijom koristi objema stranama i regiji

Jačanje veza NATO-a i Srbije korisno je za Alijansu i Srbiju, kao i za čitav region, poručili su lideri NATO-a u zajedničkom saopštenju sa samita u Briselu.

Lideri Alijanse pozdravlili su kontinuirani napredak u izgradnji partnerstva NATO-a i Srbije i podržali dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju.

“Ponovo naglašavamo potrebu za kontinuiranim napretkom u dijalogu Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije, koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma”, navodi se u saopštenju.

Povećane interakcije s Kosovom

NATO, dodaje se, ohrabruje “obje strane da ubrzaju napore ka normalizaciji odnosa i pune primjene dosadašnjih sporazuma”. U saopštenju se navodi da prisustvo NATO-a na Kosovu, uglavnom putem Kfora, doprinosi bezbjednom i sigurnom okruženju, a u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU-om i da ono doprinosi široj stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Bilo kakva promjena pozicije NATO snaga, ističe se, ostat će vezana za okolnosti i neće biti vremenski uslovljena.

“Nastavićemo da podržavamo razvoj bezbjednosnih organizacija na Kosovu kroz NATO Savjetodavni tim za vezu u okviru sadašnjeg mandata. Primjena povećane interakcije sa Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje”, navodi se u saopštenju.

Zapadni Balkan od strateškog značaja

Lideri NATO-a, kako se dodaje, pozdravljaju aspiracije Kosova da poboljša svoju sposobnost da osigura bezbjednost svim svojim stanovnicima, kao i da doprinese bezbjednosti na zapadnom Balkanu. Čelnici NATO-a u deklaraciji navode i da je zapadni Balkan region od strateškog značaja što, dodaju, pokazuje i duga historija saradnje i operacija u regionu.

“Ostajemo potpuno posvećeni stabilnosti i bezbjednosti zapadnog Balkana, kao i podržavanju euroatlantskih aspiracija zemalja u regionu. Nastavit ćemo da tijesno sarađujemo sa Zapadnim Balkanom na održanju i promovisanju regionalnog i međunarodnog mira i bezbjednosti”, kaže se između ostalog u saopštenju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj