SADA TRAŽI 4% BDP-a! Tramp: Mogu izaći iz NATO-a i bez odobrenja Kongresa

Trump je održao novinsku konferenciju u sklopu NATO summita u Bruxellesu te je odgovarao na brojna pitanja novinara. Detalj koji je izazvao posebnu pažnju je Trumpova izjava da bi mogao, kad bi htio, izaći iz NATO-a i bez odobrenja američkog Kongresa.

Komentar dolazi nakon sastanka s NATO liderima gdje je Trump, kako tvrdi list Politico, čak sugerirao kako bi SAD se mogao povući iz NATO-a ukoliko zemlje članice “drastično” ne povećavaju izdvajanje za obranu.

Po pitanju drugih tema, rekao je kako se ipak nada da će SAD i Kina uspjeti pronaći zajednički jezik iako je situacija sada “teška”, referirajući se na trgovinski rat, dakako.

Komentirao je i odnos prema Iranu te je istaknuo kako očekuje da će se u konačnici iz Irana javiti i poručiti kako su spremni na novi dogovor sa SAD-om.

Jedan novinar ga je upitao hoće li SAD nastaviti podupirati kurdske borce u Siriji na što je Trump samo rekao kako su Kurdi “jako dragi, topli i inteligentni ljudi”.

Želimo mir, želimo mir u cijelom svijetu. Zato i gradimo snažnu vojsku, da bismo mogli imati mir u svijetu. Moj san je da imamo najsnažniju vojsku, najbolje vojne zrakoplove, ratne brodove… i da ih nikada ne moramo koristiti”, rekao je Trump odgovarajući na pitanje novinarke iz Tunisa po pitanju američkog angažmana u Africi i na Bliskom istoku.

Gruzija i Ukrajina zamoljene da napuste sastanak

Drugog dana summita NATO-a, tijekom sastanka čelnika Saveza s Gruzijom i Ukrajinom, Trump je ponovno otvorio pitanje troškova za obranu. To nije trebalo biti na dnevnom redu pa su čelnici Ukrajine i Gruzije zamoljeni da napuste prostoriju kako bi čelnici NATO-a mogli ostati sami, navodi više diplomatskih izvora.

Trump je započeo s napadima već na putu prema sjedištu NATO-a kada je preko Twittera ponovno osudio Njemačku i druge bogate članice Saveza.

“Godinama su predsjednici neuspješno pokušavali dobiti da Njemačka i druge bogate države NATO-a plaćaju više za zaštitu od Rusije. Oni plaćaju samo dio troškova. Sjedinjene Države plaćaju milijarde dolara previše kako bi subvencionirale Europu, a gube u trgovini”, poručio je Trump.

U drugom tvitu Trump dodaje da je Njemačka “počela plaćati Rusiju, zemlju od koje želi da je štitimo, milijarde dolara za energiju iz plinovoda iz Rusije. To je neprihvatljivo. Sve države članice moraju ispuniti cilj od dva posto BDP-a, a to se mora popeti na četiri posto”.

Trump je i u srijedu zatražio da sve članice trebaju odmah podići troškove za obranu na dva posto, a kasnije to povećati na četiri posto. Saveznici su na summitu u Walesu 2014. zacrtali cilj da će do 2024. podići obrambene proračune na dva posto.

Američki predsjednik time je ponovno potvrdio koliko je nepredvidiv. Svi čelnici koji su u četvrtak pristizali na drugi dan summita isticali su da je rasprava tijekom večere u srijedu bila konstruktivna, ali je on u četvrtak ponovno krenuo s osudama.

Drugi dan summita na dnevnom redu je bio sastanak čelnika NATO-a s Gruzijom i Ukrajinom te partnerskim zemljama koje koje sudjeluju u misiji u Afganistanu.

Sastanci na vrhu NATO-a nikada nisu bili prigoda za veće, sadržajnije rasprave ili sukobe. Obično su to ceremonijalni susreti na kojima se potvrde ranije dogovoreni zaključci i deklaracije. Ovaj put je očito drukčije, iako su teme bile striktno ograničene na vojna pitanja, posebice na sposobnost odvraćanja ruskih prijetnji, oko čega postoji suglasnost nakon što je Rusija pripojila Krim 2014. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj