VIDEO: Novo tumačenje čuvenog astečkog reljefnog diska

Jedan od poznatih artefakata koji se nalazi u Antropološkom nacionalnom muzeju u Meksiko Sitiju, disk uklesan kao reljef na kamenoj bazaltnoj ploči, nakon pola vijeka dobio je novo značenje.

 Twitter@trevorhuxham

To je disk prečnika blizu četiri metra koji se uzbraja među najljepše reljefe iz perioda Asteka, izvajan je negdje oko 1511. po nalogu posljednjeg actečkog vladara Momtezume ll (1502-1520) i kada su prijestolnicu Tenoktitlan osvojili španski konkistadori na čelu sa Kortesom, našli su ovaj disk na jednoj platrforfmi u glavnom hramu.

Kada su španski osvajači sravnili astečku prijestolnicu, ovaj disk je nestao da bi bio pronađen zatrpan ispod glavnog trga Meksiko sitija 1790. godine, nedaleko od glavnog astečkog hrama gdie su ga Španci prvi put vidjeli.

Tada su mislili da je disk, težak 22 tone, sunčani sat, a lik u sredini da je actečki bog sunca Tonatiuh.

Ima i danas arheologa koji prihvataju to tumačenje centralnog lika, ali arheolog Dejvid Stjuart sa Univerziteta Teksasa u Ostinu ima drugo mišljenje, koje je prenio američki dovomjesečnik za arheologiju “Arheology” za juli/august ove godine iz meksičkog časopis “Arheologia mexikana”.

Ovim je otvorio novu diskusiju oko prelijepog dijela astečkih vajara, koje Meksikanci smatraju da je dio njihovog nacionalnog identiteta. Stjuart tvrdi da je lik u sredini diska portret kralja Asteka Montezume koji je tu prikazan kao Bog Sunca.

On je uvjeren da su Acteti svog vladara poistovjećivali sa Bogom Sunca i da su često praktikovali da bogovima daju likove svojih gospodara. To je portret, tvrdi Stjuart, jer na glavi ima kraljevsku krunu i poistovijetili su ga sa bogom što inače u slučaju Montezume nije bio slučaj već je obično prikazan po strani kako nekom od bogova prinosi nešto na dar.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj