KAKO JE SJEVERNA KOREJA UCJENJIVALA IZRAEL: Želimo milijardu dolara, u suprotnom prodajemo Iranu nuklearnu tehnologiju

Knjiga koju je napisao bivši vosoki diplomata Sjeverne Koreje otkriva da je Pjongjang ucjenjivao Izrael, uz prijetnju da će Iranu prodati nuklearnu tehnologiju. Naime, kako tvrdi Tae Jong Ho, koji je pobjegao u Južnu Koreju 2016. Sjeverna Koreja tražila je od Izraela da im plati milijardu dolara u zamjenu da ne proda Iranu svoju tehnologiju za razvoj balističkih raketa, prenio je Wall Street Journal.

Ta “nepristojna” ponuda iznijeta je 1999. u jednom kafeu u Stokholmu, kada su se na kafi sreli tadašnji sjevernokorejski ambasador Son Mun Si i njegov izraelski kolega Gideon Ben Ami.

Prema navodima iz knjige, Izrael je odbio tu ponudu, ali je za par dana poslao novu – kontraponudu, da pošalje u Sjevernu Koreju donaciju u hrani.

WSJ je naveo da nije uspio da dobije potvrdu od dva ambasadora koja su navodno učestvovala u iznišenju ucjena, ali je naveo da je prošle sedmice Ben Ami kazao izraelskim medijima da je, tokom mandata ambasadora, imao nekoliko tajnih sastanaka sa sjevernokorejskim diplomatama, i to u periodu od 1999. do 2002. koje je inicirao Pjongjang.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj