NAKON LORDA KARINGTONA, UMRO I TORVALD STOLTENBERG – POČASNI GRAĐANIN BEOGRADA: I njegov plan o podjeli Bosne sadržavao je formulu ‘tri nacionalne države’

Norveški diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova Torvald Stoltenberg preminuo je u 87. godini, javljaju norveški mediji. Tokom krize u bivšoj Jugoslaviji, bio je specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Torvald Stoltenberg je rođen 8. jula 1931. godine u Oslu, a u nekoliko navrata bio je ministar spoljnih poslova i odbrane te države. Takođe, obavljao je funkciju visokog komesara za izbjeglice UN-a, dok je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a.

Tri nacionalne republike?

1993. zajedno sa Davidom Ovenom,       kopredsjednikom Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji (MKBJ),  predstavio je svoje viđenje rješenja konflikta u BiH. Prema ovom mirovnom planu, Savez Republika Bosne i Hercegovine činile bi tri konstitutivne republike, a svaka bi obuhvaćala po jedan konstitutivni narod. Savez Republika BiH trebao je biti subjekt međunarodnog prava i biti članica Ujedinjenih naroda.

Prema mirovnom planu, svaka konstitutivna republika trebala je usvojiti vlastiti ustav, a pretpostavka nadležnosti bila je u korist republika. Svaka je republika trebala organizirati i upravljati svojim uniformiranim snagama, s tim da bi one trebale imati proporcionalno uravnotežen nacionalni sastav.

Dodatkom je regulirano i izdvajanje iz Saveza Republika BiH. Svaka republika imala bi pravo uložiti žalbu Vijeću sigurnosti na jednu od takvih odluka, a odluka Vijeća sigurnosti trebala je biti konačna. Zanimljivost u dodatku je ta što je njime određeno da će u slučaju izdvajanja republika, Neum, dijelovi općine Stolac i Brčkog ostati dio SR BiH. Ovim dodatkom posebno je reguliran status okruga Sarajevo i općina grada Mostara u čijoj je upravi trebala sudjelovati Europska zajednica. Za Mostar je bilo određeno da bude glavni grad konstitutivne republike s hrvatskom većinom.

S ustavnopravnog gledišta, ovaj mirovni plan imao je karakteristike konfederalnoga uređenja, a stavljao je i pod pitanje opstanak BiH. Zbog tih razloga, prilike za njegovo ostvarenje bile su minimalne, a posljedica na terenu je bila slična prethodnim mirovnim sporazumima – ratnim sredstvima ovladati što većim nacionalnim područjem.

Plan je odbila prije svega bošnjačka delegacija jer je bio u suprotnosti sa objektivnim ciljevima borbe tadašnjeg rukovodstva i Armije RBiH za cjelovitu, suverenu, nedjeljivu  i demokratsku BiH.

Stoltenberg – počasni građanin Beograda

Diplomatsku karijeru Stoltenberg je počeo  u San Francisku 1958. godine, a već naredne godine premješten je u ambasadu Norveške u Beogradu, gdje je u dva navrata proveo ukupno sedam godina.

Prije tri godine proglašen je za počasnog građanina Beograda. Ima dvije kćerke –Kamilu i Ninu i sina Jensa, koji trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara NATO-a.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentarion this Post

  1. Namirrito

    Nina, kćerka mu je bila žestoka narkomanka na igli i umrla predoziranjem…ne mogu da žalim što je umro. Želio je veće zlo mojoj domovini…

    Reply
  2. Obsidian

    Sve sami satanisti i zombisti, nista nisu uspeli a otegli papke i bilo je vrijeme.

    Reply

Komentiraj