SVE ČEŠĆI ZEMLJOTRESI: Budi li se vulkan ispod njemačke pokrajine Bavarske?!

Sve učestaliji zemljotresi u trouglu Bavarske, Saksonije i susedne Češke – takozvani Vogtland, povod su geofizičarima da izađu u javnost sa pitanje budi li se vulkan ispod njemačke pokrajine Bavarske.

-Registrujemo pojačanu aktivnost, potvrdio je Torsten Dam iz njemačkog centra za geoistraživanje u Potsdamu.

Ukazao je da zemljotresi postaju snažniji i da se cikličnost smanjuje. Samo tokom proljeća registrovano je više od 1.000 potresa tla, pri čemu se u većini slučaja radi o mikropotresima, ali jedna desetina je mogla i da se osjeti.

-Mislimo da posmatramo buđenje jednog vulkana, kaže on i dodaje da na to ukazuje više stvari među kojima i činjenica da se u Egerer basenu puni rezervoar magme.

-Već tri decenije mjerenja u ovom regionu pokazuju rastući intenzitet. Pošto se radi o sporim procesima to je relativno kratko vreme, objašnjava Dam.

Njegovu tezu potkrepljuje i činjenicom da se aktivnosti tla od 1997.sve više šire. Sa senzorima na dubini od 400 metara Dam i njegov međunarodni tim želi da istraži događanja ispod tla.

-Time ćemo imati šansu da registrujemo i slabe mikropotrese i bolje i dublje slušamo tlo, objasnio je Dam dodajući da se nada da će još ove godine započeti potrebna bušenja.

Za razliku od naučnika, mediji skloniji teorijama zavjere, već su počeli nagađati kako se radi o jednom vidu rata protiv Njemačke mogućim izazivanjem katastrofe sistemima poput HAARP-a te da iza toga stoje određene interesne skupine i glavni neprijatelji EU – Izrael, Velika Britanija i SAD. Slične tvrdnje su iznijeli i za potres , cunami i katastrofu u Fukušimi, koje su prije nekoliko godina pogodile Japan.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj