VJERUJEMO U SNAGU EU! Đukanović: Ako Evropa sebi želi dobro, ne smije izostaviti Balkan

Evropa mora da zna, ako sebi želi dobro, da Balkan ne smije ostati van nje, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović na prijemu povodom Dana državnosti na Cetinju.

On je dodao da kao Evropljani želimo da budemo dio rješenja, a ne vječito predvorje evropske civilizacije ili eksperimentalna politička radionica njene birokratije, već hoćemo da kroz partnerski odnos uzajamnog uvažavanja usvajamo evropske standarde, koji će nas učiniti delom savremene evropske civilizacije, prenosi RTCG.

Predsjednik Crne Gore je sinoć istakao da je ova godina u znaku velikih jubileja – 140 godina od 13. jula 1878. kada je na Berlinskom kongresu potvrđena nezavisnost Crne Gore, ali i vijek od nelegitimnih odluka Podgoričke skupštine 1918, “kojima je Crna Gora kao zemlja saveznica u Velikom ratu izbrisana sa mape svijeta”.

“Istorija se postarala da današnje generacije 21. maja 2006. obnovom državnosti Crne Gore, mirnim putem na demokratskom referendumu, isprave i sopstvene i tuđe greške”, naglasio je Đukanović.

Đukanović je naglasio da su građani Crne Gore na nedavnim predsjedničkim i lokalnim izborima ubedljivo podržali evroatlantski kurs i njenu evropsku perspektivu.

“Mi vjerujemo u ideju ujedinjene Evrope i u snagu Evropske unije da nađe odgovore na savremene izazove. Vjerujemo da je politika proširenja na Zapadni Balkan važan dio vizije evropske budućnosti. Epoha mira koju su evropskim narodima obezbijedili najveći politički i intelektualni umovi dvadesetog vijeka mora biti nastavljena i u promjenjenom međunarodnom kontekstu, u vremenu burnih tehnoloških, političkih i kulturoloških promjena. Prisjetimo se riječi jednog od tvoraca nove Evrope Vaclava Havela koji je 1990-tih upozoravao da ne mogu mir, stabilnost i blagostanje cvasti u jednom dijelu Evrope, ne vodeći računa šta se dešava u njenom drugom kraju”, poručio je Đukanović.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj