ABBAS SA PUTINOM U MOSKVI: Izraelsko naseljavanje i Trampov ‘sporazum vijeka’ su nam glavni problemi

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, s kojim se sastao u Moskvi, da je izraelsko naseljavanje trenutno glavni problem Palestinaca i da je to “veoma opasno”, a naveo je i da su odnosi Palestine sa SAD daleko od idealnih.

“Pokušavamo da upotrijebimo sve moguće načine da se suprotstavimo akcijama Izraela”, rekao je Abas, prenosi Tass.

Palestinski predsjednik ističe da se Bliski istok i Palestina danas “suočavaju s teškim vremenima”, što prije svega znači, kako je objasnio, “pokušaje i planove Izraela o novim naseljavanjima.

Palestina je, rekao je, veoma zabrinuta zbog tog problema jer su “hiljade ljudi primorane da paze da izraelsko rukovodstvo ne sprovede svoje planove”.

Ukazavaši da su odnosi Palestine sa SAD daleko od idealnih, Abas je Putinu rekao da su Palestinci prekinuli sve kontakte sa Amerikancima.

“A to je povezano sa činjenicom da oni pokušavaju da primjene takozvani sporazum vijeka, i mi vjerujemo da je preseljenje ambasade SAD u Izraelu u Jerusalim prvi korak ka primjeni tog plana”, rekao je palestinski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Vašington je odlučio da pitanje palestinskih izbjeglica skine sa stola.

“Suprotstavljamo se pokušajima SAD da nameću svoja rješenja za najosjetljivija pitanja”, istakao je Abas.

Putin ga je prethodno pozvao da na današnjem sastanku razgovaraju o razvoju bilateralnih odnosa i regionalnim pitanjima.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj