‘JER JE SUPROTAN ZDRAVOM RAZUMU’? Mađarska se priprema za povlačenje iz UN-ovog sporazuma o globalnoj migraciji

Mađarski ministar vanjskih poslova predložit će da se Budimpešta povuče iz razgovora o sporazumu o migraciji Ujedinjenih naroda, jer bi takav sporazum mogao pomoći povećanju priliva migranata u Evropu i prisiliti zemlje da im pružaju utočište, javili su mađarski mediji.

Desničarski nacionalistički premijer Viktor Orban, izabran na treći uzastopni mandat u aprilu, jedan je od najžešćih protivnika migrantske politike Evropske unije otkako je njegova vlada ogradila mađarske južne granice kako bi zadržala migrante izvan zemlje.

Mađarska vlada, skupa s Poljskom i Češkom Republikom našla se pod kritikama EU-a zbog zauzimanja oštrog stava protiv prihvata tražilaca azila, ali je našla zajednički jezik s glasačima tvrdeći da ilegalna imigracija prijeti podrivanjem evropske stabilnosti.

Državna novinska agencija MTI navela je izjavu ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta da bi neobavezujući sporazum UN-a mogao postati dio međunarodnog prava, dok nacionalne vlade moraju sačiniti konkretne mjere na njegovoj provedbi.

Tramp: „Migracije mijenjaju kulturu“

Završni tekst sporazuma o globalnoj migraciji “u potpunosti je suprotan zdravom razumu, mađarskim interesima i namjeri obnove evropske stabilnosti”, navodi novinska agencija Szijjartove riječi.

Ukoliko Orbanova vlada odobri Szijjartov prijedlog u narednoj sedmici, Mađarska bi sljedila Sjedinjene Države koje su napustile sporazum u decembru usljed briga za svoj suverenitet.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da imigracija mijenja kulturu i da je “veoma negativna” za Evropu zbog sigurnosnih rizika, koristeći isti rječnik kao mađarski čelnik Orban, koji je odbio da pruži gostoprimstvo svim nelegalnim imigrantima zbog takvih briga.

Uz rekordnih 21,3 miliona izbjeglica širom svijeta, Generalna skupština UN-a usvojila je političku deklaraciju u 2016., poznatu kao Njujorška deklaracija, u kojoj su se njene članice dogovorile da provedu dvije godine u pregovorima o sporazumu za sigurnu, primjerenu i regularnu migraciju, prenosi Reuters.

Komentiraj