CIJELI SVIJET ŽELI PRIČATI SA PUTINOM! Erdogan mu tokom telefonskog razgovora poručio: “Naš sporazum će se raspasti ako dođe do napada SAA na Idlib”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin u telefonskom razgovoru razmotrili su ključna regionalna i bilateralna pitanja, gdje je turski predsjednik izrazio rezerve prema posljednjim vojnim ofanzivama sirijske vojske u Dari, ali i izrazio bojazan od mogućeg razvoja situacije u Idlibu.

Ono što brine Erdogana je da bi sirijska vojska, koja upravo oslobađa jugozapad zemlje, uskoro mogla krenuti i na provinciju Idlib, zadnje veliko utočište militanata gdje je ilegalno aktivna i turska vojska.

Izvori navode kako je Erdogan poručio Putinu da će se sporazum, ranije postignut između Rusije i Turske, raspasti ukoliko sirijska vojska napadne Idlib. Nadalje, poručio je kako je zabrinut za tretman civila na prostoru provincije Dara.

Smanjenje negativnih događanja u vezi s Idlibom moglo bi ohrabriti sirijsku opoziciju da sudjeluje na sastanku u Astani 30. i 31. jula, rekao je Erdogan.

Privredna saradnja

Razgovarano je o Turskom toku, gasovodu koji se gradi od Rusije ka Turskoj, kao i izgradnji nuklearne elektrane Akkuyu, u turskoj provinciji Mersin.

Prva faza Turskog toka, kroz koju će se transportovati oko 15,75 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije u Tursku završena je u travnju.  Druga faza istog kapaciteta transportovat će gas iz Rusije u Europu preko Turske.

U nukelarki Akkuyu bit će četiri reaktora, svaki kapaciteta 1.200 megawata, i a gradit će je ruska državna nuklearna agencija Rosatom.

Erdogan i Putin izrazili s zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje na polju energetike.  Dvojica lidera su se složila da se sastanu na summitu BRICS-a u Johannesburgu koji će biti održan krajem jula.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj