OSVJEŽENJA NA IZBORNIM LISTAMA KOJA OBEĆAVAJU POZITIVNE PROMJENE: Kandidatkinja za Zastupnički dom Parlamenta FBiH profesorica Sebija Izetbegović

Liste koje je CIK-u prije nekoliko dana predala Stranka demokratske akcije sadrže, pored nekih poznatih imena, i brojna još poznatija osvježenja koja bi mogla biti iznenađenje predstojećih općih izbora u oktobru ove godine.

Veći procenat učešća žena na listama

Generalni sekretar SDA Halid Genjac izjavio je da je SDA, kao najveća politička stranka u Bosni i Hercegovini, predala liste za 39 izbornih jedinica, odnosno za sve izborene jedinice na području cijele BiH, izuzimajući jedino izbornu jedinicu za područje Zapadnohercegovačkog kantona.

– Predalismo kandidatske liste na području entiteta RS, gdje SDA nastupa samostalno, a za Narodnu skupštinu SDA nastupa u koaliciji Zajedno za BiH. Na kandidatskim zasebnim listama SDA nalazi se ukupno 462 kandidata, a na svim listama uključujući zasebne liste i liste gdje nastupamo u koaliciji ukupno je 555 kandidata SDA.

Od toga je 232 žene, a na samostalnim listama SDA je 191 žena, odnosno 42 posto žena. Na listama je više od 30 posto mladih. Više od 30 posto imena koja se prvi put nalaze na listama. U obrazovnoj strukturi 86 posto kandidata je sa visokoškolskim obrazovanjem i 14 posto sa srednjoškolskim obrazovanjem – izjavio je Genjac.

Na listi za Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Na listama za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH naći će se i prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koja je dobila nezapamćenu podršku članstva tokom unutarstranačke kampanje za kandidata za člana Predsjedništva BiH iz koje se svojevoljno povukla jer je željela dovršiti posao u oblasti zdravstva gdje je trenutno angažirana. Imajući u vidu njene dosadašnje rezultate, sigurni smo da će prof. dr. Sebija Izetbegović biti pozitivno iznenađenje ovih izbora.

Od drugih zanimljivih imena valja napomenuti da je nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo aktuelni načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić. Kad je riječ o RS-u, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH iz RS-a bit će ministar civilnih poslova i zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj