REAKCIJA NA POLICIJSKU BRUTALNOST: Protest u Chicagu zbog policijskog ubistva

Najmanje četiri osobe su uhapšene poslije protesta zbog novog policijskog ubistva u Chicagu, a nekoliko policajaca je povrijeđeno pošto su ih demonstranti gađali flašama.

Policijski zvaničnik Fred Waller rekao je novinarima da je čovjek ustrijeljen nakon što se otrgao od policajaca koji su ga ispitivali zbog sumnje da je naoružan, što jeste bio slučaj.

Neposredno nakon ubistva ljudi su se okupili i počeli koškanje sa policijom koja je kordonima ogradila područje. Waller je rekao da su demonstranti bacali flaše i skakali po patrolnim kolima, poslije čega je policija upotrijebila pendreke.

Portparol policije Anthony Gulielmi je na Twitteru naveo da su uhapšena četiri demonstranta, dok je nekoliko policajaca pretrpjelo lakše povrede, a neka patrolna kola su oštećena.

U Chicagu je 2015. buknuo protest nakon objavljivanja snimka na kom se vidi kako bijeli policajac Jason Van Dyke 2014. ubija 17-godišnjeg crnca Laquana McDonalda pucajući u njega 16 puta.

Van Dyke je bio optužen za ubistvo, a smrt McDonalda je dovela do smjene šefa policije i niza reformi s ciljem da se spriječi policijsko maltretiranje i da se policajci pozovu na odgovornost za svoja djela.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj