CIJELI SVIJET ČEKA PRESS KONFERENCIJU: Putin kasnio skoro sat vremena, sastanak trajao više od dva sata

Sastanak američkog i ruskog predsjednika Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinkiju završen je nakon dva sata i deset minuta, prenosi Reuters. Sastanak je umjesto planiranih 40 minuta trajao malo više od dva sata, a počeo je sa 55 minuta kasnije zbog kašnjenja ruskog predsjednika. Sastanak je održan u žutoj predsjedničkoj palati u Helsinkiju, prenosi Tanjug.

Donald Tramp i Vladimir Putin

Sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina počeo je u ranim popodnevnim satima. “Mislim da svijet želi vidjeti kako se slažemo,” kazao je Trump na početku susreta. Dodao je kako dvije države “imaju odlične prilike, ali se nisu slagale u proteklih nekoliko godina”.

Najavio je da će s Putinom razgovarati o nizu važnih tema, uključujući trgovinu, odbranu i Kinu, ali nije spominjao temu umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore. “Razgovor će biti dobra, ne loša stvar. Najbitnije je da ima mnogo toga dobrog o čemu trebamo razgovarati”, izjavio je Trump.

Putin je ocijenio kako je došlo vrijeme da se razgovora o odnosima između Moskve i Washingtona, ali i o “bolnim” međunarodnim pitanjima.

“Održavamo redovite kontakte, razgovarali smo telefonom, imali smo nekoliko sastanka na marginama različitih foruma. Sada je krajnje vrijeme da detaljno razgovoramo o našim bilateralnim odnosima i različitim bolnim temama na globalnoj razini, a njih je jako puno”, rekao je Putin.

Summit u Helsinkiju trebao bi trajati četiri sata. Nakon bilateralnog susreta, Trump i Putin će prisustvovati radnom ručku, a potom će se zajedno obratiti novinarima.

Putin opet zakasnio

Agencije prenose da je Putin zakasnio na dugoočekivani sastanak, navodeći kako je to “još jedan primjer čuvene netačnosti ruskog čelnika”. Putinov avion sletio je u Helsinki 30 minuta kasnije od planiranog termina, pomjerajući početak njegovih razgovora licem u lice s Trumpom.

Putin je i ranije kasnio na sastanke s britanskom kraljicom Elizabetom II i papom Franjom, između mnogih drugih. Kasnio je svojedobno i na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nakon što je raniji posjet Srbiji trajao dulje nego obično.

Često smatrana trikom sa ciljem da izbaci iz ravnoteže sugovornike, izgleda da Putinova kašnjenja više liče na osobni stil nego na dobro proračunatu strategiju, prenosi AP.

Tramp: Mediji su netačno prenosili summit NATO-a

Tramp je uoči sastanka naglasio da je summit NATO-a bio uspjeh, i da su mediji netačno prenosili.

“Primio sam puno poziva od čelnika zemalja NATO-a koji mi zahvaljuju za pomoć da ih okupim i usmjerim prema financijskim obvezama, sadašnjim i budućim. Imali smo zaista dobar summit koji je netačno prenesen od strane mnogih medija. NATO je sada snažan i bogat.”

Tramp je prilično uzburkao summit NATO-a, održan u srijedu i četvrtak, oštro napavši Njemačku i ostale saveznike zbog premalog izdvajanja za obranu i trgovinskog deficita koji SAD ima s Europom.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj