NAKON RAZGOVORA! Putin: Odnosi u teškom stanju; Tramp: Dijalog otvara novi put ka miru

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas u Helsinkiju da su odnosi Rusije i SAD “u teškom stanju”, ali se nada da se dvije strane sada bolje razumiju. Tramp je naglasio kako dijalog sa Rusijom otvara put ka miru.

Putin je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, održanoj poslije razgovora i radnog ručka američke i ruske delegacije u Helsinkiju, prenosi finska državna televizija Yle.

Putin je kazao da se nisu složili oko svih stvari, a da su razgovarali i o Siriji. “Zadovoljni smo razgovorima. Jasno, ostali su neki izazovi. Nadam se da sada bolje razumijemo jedni druge”, rekao je ruski predsjednik.

Jedna od tema bilo je i miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, kazao je Putin i ponovio da se Rusija nikada nije miješala i da se nikada neće ni miješati.

Foto: Tanjug/AP

Prema riječima ruskog predsjednika, novi problemi povezani su sa terorizmom i svjetskom finansijskom situacijom. “Kao najveće nuklearne sile odgovorni smo za nuklearno naoružanje”, rekao je Putin, podsjećajući da je Hladni rat odavno završen.

Kako se navodi, osim Putina i Trampa na konferenciji su prisutni svi članovi delegacija dvije zemlje, kao i Trampova supruga Melanija.

Tramp: Dijalog sa Rusijom otvara nov put ka miru

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas, posle razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, da konstruktivan dijalog sa Rusijom otvara nov put ka miru. Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je današnji sastanak početak jednog dugog procesa, uz snažni dijalog sa Rusijom.

“Naš odnos nikad nije bio gori nego sada”, rekao je Tramp, navodeći da se sada, poslije četvorosatnih razgovora u Helsinkiju, sve promijenilo. Ocijenio je da je današnji dan bio veoma konstruktivan i da je sa Putinom dogovoreno da se razgovori nastave u budućnosti.

Foto: Tanjug/AP

“Putin je dobar rival i to je kompliment”, rekao je Tramp, ističući da daje prednost diplomatiji i angažmanu, a ne konfliktu i neprijateljstvu. On je kazao da se moraju pronaći načini za saradnju kako bi se dijelili zajednički problemi.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, rekao je da su se promijenili i da su za aktuelni status bilateralnih odnosa odgovorne obje zemlje.

Naveo je i da je sa Putinom razgovarao o navodnom miješanju u američke izbore. Prema njegovim riječima, američka istraga o ruskom ijmešanju je “katastrofa” za SAD, prenosi Rojters. “Lako sam pobijedio Hilari Klinton”, rekao je Tramp i dodao da nije bilo dosluha.

Vjeruje i da su Putin i Rusija žele da okončaju problem koji se tiče zabrane nuklearnog oružja.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj