KAZNE U BiH: Roditeljima pozivi zbog nevakcinisanja djece

Nakon što je povećan trend nevakcinisanja djece u Bosni i Hercegovini, reagovale su nadležne institucije. Inspekcije u oba entiteta počele su na adrese roditelja slati pozive za izjašnjenje o razlozima zašto nisu izvršili zakonsku obavezu vakcinisanja djece.

Slikovni rezultat za cijepljenje bih

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na nivou Federacije donesen je 2005. godine, ali primjena kaznene politike za roditelje koji ne vakcinišu djecu počela je ove godine. Razlog toga je što su inspektori utvrdili da se Naredba o imunizaciji stanovništva od zaraznih bolesti poštuje osim u dijelu koji se odnosi na dostavljanje potvrda o vakcinalnom statusu nadležnoj inspekciji. Pojedini roditelji čija djeca nisu vakcinisana, a prethodno je utvrđeno da je dijete zdravo, dobili su pozive inspekcije.

“Do sada se pozivu inspektora odazvao svaki pozvani roditelj – bilo ih je troje do sada. Izjavili su inspektorima na zapisnik da ne žele vakcinisati djecu iz razloga što imaju eventualan bojazan od posljedica vakcina i njima će biti izrečene novčane kazne, što je i rečeno, po zakonu o zaštiti stanovovništva od zaraznih bolesti koje iznose od 100 do 1.000 KM”, objašnjava Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a.

U slučaju da se roditelj ne može odazvati pozivu, dužan je opravdati izostanak u roku od 24 sata.

“U slučaju da roditelji pristanu da vakcinišu djecu, bit će im dat određeni rok i na taj način mogu izbjeći novčano sankcionisanje”, dodaje Brdarić.

Slična situacija je i u entitetu Republika Srpska. Roditelji dobiju poziv da se jave u prostorije Inspektorata i budu upozoreni koji su rizici nevakcinacije djeteta. Cilj je, kako kažu, zaštita zdravlja stanovništva.

“Do sada smo kontaktirali 70 roditelja i oni su se svi odazvali pozivu. Od samog poziva do dolaska značajan broj je vakcinisao djecu, dok smo imala slučajeve roditelja koji su izričito bili protiv vakcinacije djece. U tim slučajevima, protiv 13 roditelja smo podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Do sada su završena dva postupka, gdje su sudovi roditeljima izrekli najniže novčane kazne, od 100 KM”, objašnjava Duška Makivić, glasnogovornica Inspektorata RS-a.

Novčane kazne te nemogućnost upisa nevakcinisane djece u vrtiće i škole samo su neke od mjera da bi se podigla svijest o značaju vakcine. Nadležni tvrde da su vakcine sigurne.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj