OTVOREN SAMIT KINE I EU U PEKINGU! Tusk: Pred našim očima se mijenja svijet, odgovorni smo da te promjene budu nabolje!

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk pozvao je danas predsjednika SAD Donalda Trampa, njegovog ruskog kolegu Vladimira Putina i Kinu da sarađuju sa Evropom kako bi izbjegli trgovinske ratove i spriječili sukobe i haos.

Slikovni rezultat za tusk in peking

Obraćajući se na otvaranju samita Kine i EU u Pekingu, Tusk se osvrnuo na samit Putina i Trampa, koji će danas biti održan u Helsinkiju, prenio je AP. “Svi smo svesni činjenice da se arhitektura sveta menja pred našim očima i naša je zajednička odgovornost da to učinimo promenom na bolje”, poručio je Tusk.

On je dodao da Evropa, Kina, SAD i Rusija imaju zajedničku dužnost da ne unište globalni poredak, već da ga poboljšaju reformišući pravila međunarodne trgovine.

“Američki predsjednik predlaže rekonstrukciju svjetskog poretka što bi značilo da SAD nemaju prijatelje, već nestabilne saveze”, kaže Tusk.

Tusk je naglasio da američki predsjednik “ima averziju prema EU i NATO, ali da je otvoren prema osobama poput sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Neću objaviti nikakvu tajnu kada kažem da me Trump zvao poslije izbora i upitao kakvo je stanje u Evropi, sa Brexitom ili da li će biti još sličnih dešavanja. Iskreno govoreći kao da je bilo nade u njegovom glasu kada je o tome govorio”, ističe Tusk

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj