U WASHINGTONU BRZO REAGOVALI NA TRAMPOVU ‘BLISKOST’ SA PUTINOM? Uhapšena ženska osoba, sumnja se da je agent ruske Vlade

Ženska osoba ruske nacionalnosti, koja živi u Vašingtonu, uhapšena je pod sumnjom da radi kao agent ruske Vlade, saopćeno je iz Stejt departmenta. 

U saopćenju se navodi da Ruskinja Marija Butina (29) radi kao agent ruske Vlade dok, u isto vrijeme, razvija odnose sa građanima SAD i infiltrira se u političke grupe.

Iz Stejt departmenta su saopćili da je Butina, navodno, bila zaposlena u odjeljenju visokog zvaničnika ruske Vlade kojem je Kancelarija Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine uvela sankcije.

Butina je uhapšena jučer i naređen je njen pritvor do saslušanja, koje je zakazano za srijedu, 18. jul, navodi se u saopćenju.

Mnogi smatraju da je ovo odgovor ‘duboke države’ na pokušaje američkog predsjednika da izgladi odnose SAD-a i Rusije.

Neki istaknuti republikanski i demokratski članovi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država oštro su kritizirali predsjednika Donalda Trampa jer, kako navode, nije uputio snažno upozorenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o miješanju u američke izbore.

Tramp je, zapravo, ocjenjuju oni, poslao Moskvi poruku o slabosti SAD-a, prenosi Reuters.

“Predsjednik Tramp je propustio priliku da Rusiju odlučno učini odgovornom za miješanje 2016. godine i da uputi snažno upozorenje u vezi s budućim izborima. Takav odgovor predsjednika Trumpa će Rusija vidjeti kao znak slabosti, i to će stvoriti daleko više problema nego što će ih riješiti”, izjavio je senator Lindsey Graham, visoki član Republikanske partije i član Komiteta Senata za oružane snage.

On je tim riječima komentira Trampove izjave na zajedničkoj konferenciji za novinare s Putinom poslije samita u Helsinkiju ranije u ponedjeljak, prenosi Tanjug.

‘Pristup bez presedana’

Trump je, stojeći pored Putina pred novinarima, rekao da nema razloga da smatra da je Rusija hakirala američke izbore 2016. godine kako bi njemu pomogla da pobijedi i istakao da je Putin “izuzetno snažno to danas porekao”.

Lider demokrata u Senatu Charles Schumer kazao je da je Trampov pristup u Helsinkiju bio bez presedana za jednog lidera SAD-a.

“Da predsjednik SAD-a stane na stranu predsjednika Putina protiv provođenja američkog zakona, američkih vojnih zvaničnika i američkih obavještajnih službi je nesmotreno, opasno i dokaz je slabosti”, ocijenio je Schumer.

Još jedan republikanski senator, Jeff Flake, okarakterizirao je Trampove riječi kao “sramotne”.

“Nikad nisam ni pomislio da ću doživjeti dan kada će naš predsjednik stati pored ruskog predsjednika i okriviti SAD-a za rusku agresiju. To je sramotno”, zaključio je Flake.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj