POTVRĐENO MODNO LIDERSTVO FRANCUSKE PRIJESTOLNICE: Novi pogledi na muško odijevanje na pariskoj ‘Sedmici mode’

Sa više od 50 kalendarskih smotri i uporednih salonima, muški Paris Fashion Week za proljeće-ljeto 2019. godine trajao je šest dana. Daleko je prevazišao sve svjetske svečanosti, a modne kuće su, nanovo, pokazale nenadmašiva i inovirajuća  umijeća, dok su kreatori potvrdili “leadership” Pariza, te različitost trendova.

‘Streetwear’ koji trenutno preovladava planetarnom muškom modom, obara razlike između sportskog i klasičnog ‘dressinga’. U Parizu je postala tradicija pokaziviati prve kolekcije “umjetničkih direktora” poznatih kuća , kako se  nazivaju uspješni  stilisti  imenovani u zadnjih pola godine. Tri ljeta se upriličava “ples” designera pa se neobični običaj pretvorio u istinski mercato i nikako da prestane. Druga, također posebna navika svih aktualnih kreatora je cjelokupno brisanje svih tragova prethodnika pa simuliranje želja sa novim sadržajima, što je dobra podloga za ponovno uspostavljanje sasvim drugačijeg komunikacijskog stroja.

Piše: Džana Mujadžić

Kod Diora je najbitnije zaboraviti sve nijanse i prelijeve crnog, boje koja je desetljećima karakterizirala mušku modu slavne kuće. Trenutno Kim Jones naglašava muški sufiks labela ističući zivot i djelo osnivatelja, koji je krajem 40 godina prošlog stoljeća revolucionirao žensku modu čuvenim New Lookom ali nikada nije osmislio nijedan muški model.

Epoha Christiana Diora je daleka pa novi kreator ističe osobnu nadarenost  fashion čarobnjaka. Sin hidrogeologa, Jones je obišao planetu te mu je pogled naučen na posmatranje njezinih ljepota potvrđenih u odijevnim predmetima branda Louis Vuitton, za koga je ranije kreirao.

Kod Diora ih pokazuje na dopadljiviji “osunčani” način, pošto je stvorio veoma originalne i atraktivne kolekcije, proljeće-ljeto 2019 godine. Organizirao je smotru u kasarni galske Republikanske garde, u posječenom četvrtom okrugu, nazvanom Marais. Kim Jones je priredio raskošnu odu mladosti i razigranosti, zamijenivši obavezne tamne tonove pastelnom lepezom dopadljivih nijansi.

Vintage, kosa pa scenska odjeća

Belgijska marka Ann Demenlemeester i francuski stilistički šef Sébastien Meunier/Mlinar/ odabrali su skromnost i umjerenost. Kreator je čipkama i korzetima prekrio lica manekena. Srednji dio tijela je veoma ukrašen i istaknut, a rukavice su postale najnoviji, ljetnji trend. Pokazana je naslagana odjeća, kao prije nekoliko godina, ali su strukturirani kaputići još neviđeni, a crno bijele kombinacije više nego dopadljive.

Olivier Rousteing je izložio Balmainov show koji uvećava francuski modni ugled. Smotra organizirana u Ministarstvu vanjskih djelatnosti, čuvenom Quai d’Orsay nedaleko od obale Seine, se pretvorila u istinski “dance -floor” uz pokazivanje oko 100 različitih modela.

John Galliano koji već četiri godine kreira modele kuće Margiela, prošlog ljeta je preuzeo i muške modele. Još jednom je pokazao osobnu nadarenost što granici sa genijalnošću, kosim načinom krojenja, a način šivanja je posudio od likovne umjetnosti različitih epoha, razradivši ga na samo njemu svojstven, precizan i detaljan način. Pokazao je klasiku muškog odijevanja, posebnih krojeva.

Rick Owens, čija se nadarenost više ne dokazuje, sasvim vlada svim sadržajima muškog odijevanja. Znalački žonglira tehnike i “tailoring” volumena, uzete od  načina šivanja ženske odjeće, umiješno spojivši dva pravca. Njegovi kaputići su savršeni i odgovaraju drapiranim modernim hlačama.Smotra je ocijenjena ozbiljnom i inovatnom, a modeli puni ludosti, imitiranjem scenske odjeće – “trećeg” roda.

Katie Chung kćerka osnivateljice branda Wooyoungmi  i aktualna kreatorica poznatog koreanskog labela posjeduje dio ekipe i kreativni studio u Parizu. Zajedno su restaurirali odjeću Davida Bowia iz 70-tih godina 20. stoljeća, kojoj nedostaje distanca pa muško-ženske kreacije ne slijede evoluciju druptva. Klišei davnog vremena nisu aktualizirani te je kvalitetna izrada, ostala gotovo neprimjećena.

 

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj