ODBILI POTPISATI ‘ZAKLETVU’ DA JE TA OBLAST DIO KINE! Partiji koja se zalaže za nezavisnost Hongkonga prijeti zabrana

Vlasti u Hongkongu upozorile su danas partiju koja se zalaže za nezavisnost da može biti zabranjena po osnovu nacionalne bezbjednosti, u jednom od najoštrijih koraka protiv separatizma od povratka te teritorije pod vlast Kine 1997. godine.

Biro za bezbjednost je u pismu lideru Nacionalne partije Hongkonga, dvadesetsedmogodišnjem Andyju Chenu naveo da ta partija ima rok od tri nedjelje da pruži razloge zašto bi joj bilo odozvoljeno da nastavi rad. Jedan zvaničnik smatra da partiju treba raspustiti “u interesu nacionalne ili javne bezbjednosti, javnog reda ili zaštite prava i sloboda drugih”, navodi se u pismu. U pismu se poziva na zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji nije primenjen od 1997. godine.

Nacionalna partija Hongkonga osnovana je 2016. kao odgovor na nezadovoljstvo ophođenjem Pekinga prema Hongkongu. Uprkos obećanjima o “visokom nivou autonomije”, njeni aktivisti se žale da uticaj kopnenog dijela Kine na demokratske izbore raste. Chen i drugi kandidati koji se zalažu za nezavisnost bili su isključeni iz izbora za zakonodavno vijeće 2016. godine, pošto su odbili da potpišu zakletvu da je Hong Kong neodvojivi dio Kine.

Nacionalna partija je na svojoj stranici na Facebooku nazvala pismo pokušajem da se “narod Hong Konga i pokret za nezavisnost zatrpaju kamenjem”. “Jer ta njihova ‘nacionalna bezbjednost’, njihovi ‘zakoni’ i njihova zabrana rada nisu ništa drugo do čisto politička odluka da se ućutkaju oni koji se usude da zastupaju prave interese naroda Hong Konga i njegove nacije”, navela je ta partija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj