SAUDIJSKA DELEGACIJA U BiH! Princ Sultan Al-Saud najavio velike investicije

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije su bili veoma dobri, a u budućnosti će biti još bolji, jer će biti velikih investicija u BiH, kazao je princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, predsjednik Generalnog komiteta Kraljevine Saudijske Arabije za turizam i kulturno naslijeđe, koji je tokom zvanične posjete BiH danas posjetio i Kulturni Centar “Kralj Fahd”.

Princ Sultan Al-Saud je u izjavi za medije podsjetio da je 2000. godine bio na otvorenju tog Centra zajedno s kraljem Salmanom, “i sada sam ovdje, po njegovim instrukcijama, da poput mojih drugih kolega pratimo razvoj odnosa, ono što povezuje naše dvije države”. Ocijenio je također da je od tada do danas primijetan napredak BiH.

 Kraljevina Saudijska Arabija Bosnu i Hercegovinu smatra državom s kojom će se uvijek  povezivati. Bosanskohercegovački narod je hrabar i borben, a Kraljevina je presretna što može da vidi suživot između različitih konfesija i naroda – kazao je princ Sultan.

Dodao je da se tokom posjete BiH susreo s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem te gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, s kojima je razgovarao o unapređenju ekonomske i kulturne  saradnje.

 Želimo da unaprijedimo ekonomske i humane veze između dvije države. Sretni smo što možemo da svjedočimo stabilnosti, suživotu i ekonomskom napretku BiH – istaknuo je princ.

Naglasio je da je Kraljevina Saudijska Arabija opredijeljena da investira u jačanje mirnog suživota u BiH i da u budućnosti možemo očekivati “intenzivniju saradnju”.

 S premijerom Zvizdićem smo imali duge i plodonosne razgovore i možemo očekivati investicije i na državnom i na privatnom nivou – naglasio je on.

Princ Sultan smatra da KC “Kralj Fahd” igra značajnu ulogu u BiH i treba da bude otvoren za sve narode i religije, koji uvažava kulturno naslijeđe BiH, ali i daje svoj doprinos novoj kulturi.

Dobrodošlicu princu u KC “Kralj Fahd” poželio je direktor Centra Muhamed Alu Šejh, koji je kazao da je posjeta od izuzetnog značaja za BiH.

– Nadamo se da će ova posjeta biti ključ koji će otvoriti vrata dobra u BiH – istakao je Alu Šejh.

Tokom posjete BiH, princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud je u pratnji ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullaha Mominaha, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izetbegovića, premijera Zvizdića i gradonačelnika Skake u ponedjeljak prošetao i Baščaršijom.

Prijem kod Izetbegovića

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je dan prije saudijskog princa Sultana bin Salmana bin Abdulaziza Al Sauda. Konstatirani su dobri prijateljski i bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Saudijske Arabije, te istaknut obostrani interes za poboljšanje ekonomskih odnosa.

Tokom razgovora s predsjedavajućim Izetbegovićem, princ Sultan bin Salman istakao je da postoji značajan prostor za saradnju dviju zemalja u oblasti turizma. Naglasio je i veliki interes poslovnih ljudi iz Saudijske Arabije za investiranje u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Izetbegović iskoristio je priliku da zahvali Saudijskoj Arabiji na pomoći koju je pružala Bosni i Hercegovini u periodu agresije, ali i u poslijeratnoj obnovi. Posebne selame uputio je kralju Salmanu, koji se u tom periodu lično brinuo za rad Visokog saudijskog komiteta za pomoć BiH.

Princ Sultan bin Salman prisjetio se i svoje prve posjete Bosni i Hercegovini, 2000. godine, u kojoj je bio sa svojim ocem, sadašnjim saudijskim kraljem Salmanom. Princ Sultan bin Salman bio je pilot vojnih i civilnih aviona, a kao član međunarodne posade 1985. godine letio je u svemir u okviru misije Discovery. Danas јe na čelu Visokog komiteta za turizam i kulturnu baštinu Saudijske Arabije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj