TRIBINA U KRAJINI! Džaferović: Neki su htjeli dijasporu izbrisati iz državljanstva BiH, ali SDA je to spriječila!

Na tribini u Sanskom Mostu prisutni su imali priliku da saznaju manje poznate detalje iz Džaferovićeve profesionalne i političke karijere, ali i da se upoznaju sa njegovim programom i stavovima o temama bitnim za bh. državu i društvo.

Tokom razgovora u Sanskom Mostu bitan dio je posvećen dijaspori, mladima i privrednom razvoju.

“Građani Bosne i Hercegovine koji žive izvan domovine predstavljaju ogroman potencijal. Neki su htjeli da sve te ljude izbrišu iz državljanstva BiH, ali su kadrovi SDA svojom apelacijom Ustavnom sudu to spriječili. Posebnu pažnju sada trebamo posvetiti njihovoj ulozi u ekonomiji BiH. Iz faze kada je dijaspora slala donacije, moramo preći u fazu kada će dijaspora investirati u BiH. Od dijaspore ne možemo samo tražiti, moramo im i nuditi. Na svim nivoima vlasti potrebni su programi da se olakšaju i ubrzaju procedure za pokretanje biznisa u domovini. S druge strane, mi smo dužni da im pomognemo u očuvanju kulture, tradicije i jezika”, kazao je Džaferović.

On je uputio još jedan poziv svima koji žive izvan BiH da se registruju i glasaju na izborima, naglasivši da time mogu suštinski promijeniti stvari, naročito u povratničkim područjima.

Džaferović je govorio i o odlasku mladih iz BiH, kazavši da je taj trend prisutan u cijeloj regiji. Ocijenio je da se trend odlaska može usporiti osiguravanjem uslova za ostanak u BiH, a za to je potrebno napraviti niz reforsmkih poteza, uz ostalo i u obrazovanju, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj