BLOKADA INSTITUCIJA! Zbog nedostatka kvoruma: Otvorena pa odmah završena sjednica Doma naroda Parlamenta F BiH

Iako je bila zakazana za 13.00 sati, današnja vanredna sjednica Doma naroda FBiH otvorena je u 17.00 sati, ali je odmah potom završena, zbog nedostatka kvoruma. Budući da je u sali prisustvovalo 15 delegata, predsjedavajuća ovog doma Lidija Bradara konstatovala je da ne postoji kvorum za održavanje sjednice.
Slikovni rezultat za parlament fbih

Puzigaća: Potpisao sam vitalni interes, neka me smjene

Dopredsjedavajući Doma naroda FBiH Drago Puzigaća potvrdio je da je potpisao akt koji se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes.

 

“Potpisao sam jer ovo pitanje spada u vitalni nacionalni interes jednog naroda. Smatram da je potrebno postići konsenzus. Ko smatra drugačije, imaju glasanje u Domu naroda. Ako klubovi izglasaju dvotrećinski, to pitanje je riješeno – ide na Ustavni sud i zna se epilog”, rekao je Puzigaća.

Osvrnuo se i na mogućnost da Klub Srba na redovnoj sjednici zakazanoj za 26. juli pokrene pitanje njegove smjene.

“To je njihovo legitimno pravo, neka rade šta god hoće”, naveo je on.

Komentarisao je i stav potpredsjednika FBiH Milana Dunovića da je besmisleno da Puzigaća potpisuje akt kojim se predloženo zakonsko rješenje proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes, jer je se njim reguliše i popuna Kluba Srba u Domu naroda.

“Dunović ima pravo na svoje mišljenje. Bolje bi mu bilo da je razmišljao o tome da se sve ovo uradi prije nego što je CIK BiH raspisao izbore, a ne da se to radi na dva i po mjeseca pred izbore”, kazao je Puzigaća.

 

Dunović: Puzigaća štiti interese HDZ-a, toliko o tzv. zaštitnicima Srba

Uoči početka sjednice, Klub Bošnjaka je otišao je na vanredne konsultacije

Navodno su dva od tri člana Kolegija, Lidija Bradara i Drago Puzigaća, zakon proglasiti štetnim za vitalni nacionalni interes.

Iako zvanično tada nije bilo potvrde ove informacije, potpredsjednik FBiH Milan Dunović kaže da sve upućuje na to da je dopredsjedavajući Doma naroda FBiH Puzigaća potpisao zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

To, dodao je, dovodi FBiH u dva problema.

“O prvom problemu govorio sam onog dana kada je Drago Puzigaća imenovan na ovu poziciju. Kada se 2015. godine pominjala moja smjena, rekao sam da neću podnijeti ostavku, jer neću dozvoliti ulazak SNSD-a u federalnu vlast. Nažalost, SDA, HDZ i SBB su to dozvolili izborom Drage Puzigaće. Danas se dokazalo da to jeste problem za funkcionisanje FBiH. Puzigaća, kao član SNSD-a, stranke koja se samo deklarativno zalaže za zaštitu srpskog naroda, rekao je da je ugrožen nacionalni interes Hrvata, odnosno HDZ-a BiH, a ne dozvoljava da se zakonom o izbornim jedinicama omogući popuna Kluba Srba”, pojašnjava Dunović.

Kada je u pitanju procedura pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, on ističe da su Ustavom FBiH propisana dva slučaja kako se može pokrenuti ovo pitanje.

“Jedan slučaj je kada to pitanje pokrenu dvije trećine jednog kluba naroda. U ovom slučaju, to je mogao uraditi Klub Hrvata. U tom slučaju, zakon se stavlja na dnevni red. Ukoliko ne dobije većinu u svakom od klubova, formira sa zajednička komisija oba doma federalnog Parlamenta i ako se konsenzusom ne utvrdi da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes, onda se šalje na Ustavni sud FBiH. Druga situacija je ova koja se, po svemu sudeći već desila, a to je da predsjedavajući i dopredsjedavajući Doma naroda potpišu zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. U tom slučaju, zakon ide na dnevni red i ako ne postoji većina u svim klubovima, zakon nije usvojen”, precizirao je Dunović.

Podnesen zahtjev za smjenu Drage Puzigaće

Četiri delegata u Klubu Srba uputila su u proceduru zahtjev za smjenu dopredsjedavajućeg Doma naroda Drage Puzigaće.

Kako su Vijesti.ba ranije objavile, potpisnici zahtjeva traže da se smjena Puzigaće i imenovanje novog dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH uvrsti u dnevni red redovne sjednice zakazane za 26. juli.

Eventualna smjena Puzigaće bi mogla riješiti problem po pitanju usvajanja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata. Također, po pitanju smjene Puzigaće ne postoji mogućnost korištenja vitalnog nacionalnog interesa.

Puzigaća se i sam osvrnuo na mogućnost da Klub Srba na redovnoj sjednici zakazanoj za 26. juli pokrene pitanje njegove smjene.

“To je njihovo legitimno pravo, neka rade šta god hoće”, naveo je on.

U slučaju smjene Puzigaće, postoji mogućnost da dvije trećine Kluba Hrvata pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali da bi to bilo apsurdno, jer njegovu smjenu traži Klub Srba ispred kojeg je on.

zahtjev-smjena-puzigace

 

 

(Global CIR/Vijesti.ba/Agencije)

 

 

Komentiraj