EUFORIJA I U SLIKARSTVU: Umjetnička galerija Dubrovnik organizirala nesvakidašnju izložbu pod nazivom “Nogomet u hrvatskom slikarstvu”

Budući da je hrvatska nogometna reprezentacija napravila čudo na Prvenstvu u Rusiji, Umjetnička galerija Dubrovnik organizirala je nesvakidašnju izložbu  pod nazivom “Nogomet u hrvatskom slikarstvu”.

Popularni sport je obrađen kao zasebna, zanimljiva i vrijedna tema hrvatskog suvremenog slikarstva pa je uvedena i istrazivačka komponenta zahvaljujući Milanu Bešliću i  Marinu Ivanoviću, kustosima i ravnateljima poznate galerije, grada pod Srdjem.

Sadrzaj je pokazan na cjelovit i znalački odabran način a posebno je istaknut raspon dug nekoliko desetljeća, za vrijem

Piše: Džana Mujadžić

e kojih su umjetnici nanovo komponirali prizore s igrališta. Dvadeset i pet platna se trenutno  izlažu  u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, a organizatori žele skrenuti pažnju na fenomen koji  ujedinjuje osobe različitih horizonata, porijekla, načina mišljenja i postojanja.

Suvremeni ujedinitelj masa, nogomet je spona  psiholoskih i emocionalnih sastojaka, svojstvenim cijelom svijetu.  Bio je druga pasija Julija Knifera, a obožavao ga je i Miljensko Stančić čija dva još neviđena platna “Dječak s nogometnom loptom” koji kompletira “Dječaka koji hvata loptu”,  pedstavljaju posebnu atrakciju.

Pokazana su i platna klasika hrvatske suvremene likovne umjetnosti Iva Dulčića, Ljube Babića i dugogodišnjeg profesora, nekadašnjeg direktora zagrebačke ALU, Omera Mujadžića koji se usavršavao na čuvenoj  pariskoj Akademiji ENSBA.

Platno Omera Mujadžića: ‘Nogometna utakmica’

Nisu izostala ni djela Tomislava Buntaka, Marka Vekića, Borisa Svaljeka, Borisa Bucana, Joška Grgura, Denisa Kraskovića ili Grgura Akrapa.

 

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj