FOTO: Francuzi ne prestaju pričati o Kolindi, svakog dana sve luđe fotografije u medijima

U Francuskoj se naveliko opisuje i komentira ponašanje hrvatske predsjednice na zatvaranju svjetskog, nogometnog Prvenstva u Rusiji. Svaki dan nove fotografije doslovice “preplave” mnoštvo siteova i web magazina, kao i brojne, društvene mreže. Galski tisak stalno ističe, kako je istinska zvijezda završne ceremonije na igralištu Luzniki, bila energična pedestgodišnjakinja, Kolinda Grabar-Kitarović.

Glavna slavljenica

Podvučeno je da se prva žena Hrvatske pokazala kao posebna državna šefica, nakon poraza nacionalne ekipe od nogometaša Francuske sto, su osvojili prestižan naziv svjetskih prvaka.

Poslije tješenja drugoplasiranih igrača za trajanja završne svečanosti Prvenstva predsjednica je slavila galski uspjeh, zajedno s Emmanuelom Macronom, koga je milovala bez prestanka, isto kao i igrače Kyliana Mbappea, Antoinea Griezmanna i mnoge druge na zelenoj površini moskovskog stadiona.

Među najmoćnijim ženama svijeta

U svlačionici je prva predsjednica Hrvatske, srdačno i na francuskom jeziku, čestitala galskoj ekipi, dobivši glasan pljesak. Strasna obožavateljica nogometa, kojeg prema obavještenjima francuskih novinara i sama rekreativno igra, gospođa Grabar-Kitarović ni za šta na svijetu, ne bi propustila ovo, međunarodno natjecanje.

Da bi se pridružila hrvatskim igračima, predsjednica je uzela neplaćeni odmor i sama platilla avionsku kartu, da bi u Rusiji mogla bodriti hrvatsku momčad. Njezine fotografije sa zatvaranja nogometnog slavlja, obišle su planetu.

Piše: Džana Mujadžić

Glavni galski dnevni list “Le Monde” navodi kako je Kolinda Grabar-Kitarović, među najmoćnijim ženama svijeta, prema podacima značajnog magazina Forbes. Inteligentno prakticira umjetnost vladanja osobne komunikacije: kada se uputila u Rusiju, Kolinda koja je najprije bila prva žena ministrica vanjskih djelatnosti 2005. godine, uzela je “klasični let” do Moskve, a nije upotrijebila privatni avion da bi se prebacila u Rusiju. Prilikom susreta hrvatske i danske reprezentacije, predsjednica je okrenula leđa povlaštenim ložama i zajedno s ostalim navijačima pratila ulazak Hrvatske u osminske kvalifikacije.

Po ocjeni francuskog tiska, radi se o dobro proučenoj taktici, što se upisuje u tradiciju bivših južnoslavenskih republika u kojima je, navodno, nogometom dominirala regionalna mafija. Sport je po galskom rasuđivanju, bio odlično sredstvo uspostave  nacionalnih recita.

Kolinda Grabar-Kitarović održava prisne veze sa nogometnim moćnicima,  poput Damira Vrbanovića, glavnog direktora nogometne federacije, osuđenog od strane Unije europskih nogometnih udruženja.Podatak koji je široka publika zaboravila gledajući hrvatsko-francusko finale – piše RTL.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj