TRAMP NA TWITTERU PROZVAO ERDOGANA ZBOG ZATVARANJA AMERIČKOG SVEŠTENIKA: ‘Uradite nešto da oslobodite tog divnog supruga i oca kršćanske porodice’

Predsjednik SAD-a Donald Trump zatražio je od svog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana da oslobodi američkog sveštenika Andrewa Brunsona kome se u Turskoj sudi za terorizam i koji je u pritvoru.

Povezana slika

“To je potpuna sramota da Turska ne želi da oslobodi poštovanog američkog sveštenika Andrewa Brunsona. Suviše dugo se on drži kao talac. Recep Tayyip Erdogan treba da uradi nešto da oslobodi tog divnog supruga i oca hrišćanske porodice”, napisao je sinoć Trump u Twitter poruci.

Turski sud je jučer na novom ročištu ponovo produžio pritvor Brunsonu.

On je optužen za zločine u ime terorističkih grupa, a da nije njihov član, i za špijunažu. Prijeti mu kazna do 35 godina zatvora.

Suđenje Brunsonu odvija se u Aliagi, u zapadnoj turskoj provinciji Izmir gdje je jučer održano novo ročište kada su Brunsonovi advokati očekivali da će biti oslobođen.

Sveštenik je u pritvoru od oktobra 2016. a suđenje je počelo 16. aprila.

Američki otpravnik poslova u Ankari Philip Kosnett koji je jučer bio prisutan u sudu, rekao je da su razočarani jučerašnjim suđenjem i da će nastaviti pažljivo da prate taj slučaj. Izrazo je nadu da će sveštenik uskoro da se vrati svojoj porodici.

Naredno ročište zakazan je za 12. oktobar.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj