AMERIČKI AMBASADOR NIJE ISKLJUČIO PODJELU KOSOVA! Haradinaj: To za mene znači rat

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je kasno sinoć da je na Kosovu i Srbiji da odluče o eventualnoj podjeli Kosova.

Ta njegova izjava je u suprotnosti sa ranijim izjavama u kojima je podjelu ocijenio kao opasnu opciju.

Delavi, učestvujući u emisiji Rubikon prištinske televizije KTV, nije pomenuo crvene linije američke strane o podjeli Kosova koje je izrekao u decembru. On je rekao da je američka podrška kosovskoj nezavisnosti nepokolebljiva i da će se nastaviti.

Na pitanje da li isključuje podjelu Kosova ili je ne isključuje, Delavi je rekao kako ne želi da govori o onome što može biti elemenat konačnog sporazuma.

“Neću govoriti o detaljima, o tome u kojoj će se sali ili okruglom stolu to dogoditi. Posebno ne ako to treba da prethodi diskusiji u kojoj bi trebalo da bude veće prisustvo kosovskih političkih partija. Svi treba da uđu u igru i da govore o ovim stvarima”, kazao je Delavi.

“Kosovo treba da utvrdi svoje ciljeve, treba da se potrudi da se postigne neku vrstu konsenzusa oko tih ciljeva i to su pitanja na kojima sam usredsređen sada”, kazao je on.

Upitan da li treba da bude crvenih linija i sa kosovske strane u dijalogu sa srpskom, američki ambasador je rekao da je na Kosovu da pronađe koji su njeni ciljevi.

“Mislim da je Kosovo sada u jedinstvenom istorijskom trenutku kada može da osigura svoju budućnost, budućnost djece i da ostavi iza sebe nervozu, tenzije i protivriječnosti koje su bile u odnosima između Kosova i Srbije posljednjih godina. Mislim da je značajno da se usredsredimo kako da budućnost svih građana i Kosova i Srbije bude bolja i kako da se pronađu načini normalizacije odnosa na čemu smo radili dugo vremena”, kazao je Delavi.

Haradinaj: Podjela znači rat

“Podjela za mene znači rat, ja kažem to bez oklijevanja i rizično je da se govori o podjeli”, rekao je Haradinaj, govoreći o pitanju razmjene teritorija, odnosno o podjeli Kosova što je u javnost iznio Ljutfij Haziri.

Prema njegovim riječima, svako ko pominje podjelu donijet će tragediju na Balkan. “Nije dobro spominjati podjelu. Svako ko spominje podjelu, iz bilo kog razloga, griješi, donijet će tragediju na Balkan”, rekao je Haradinaj.

Premijer Kosova, kako prenosi KoSSev je rekao da u ovim okolnostima ne postoji podjela, niti razmjena teritorija, jer je situacija ugrožena. “Nema podjele, nema razmjene teritorije, pomijeranje granica, to je opasnost, to se u ovim okolnostima ne radi”, rekao je, između ostalog, prvi čovjek kosovske vlade.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj