NATO ODGOVARA TRAMPU: ”Napad na jednu članicu je napad na sve nas”

Visoki zvaničnik NATO-a podsjetio je SAD da imaju obavezu poštovanja principa uzajamne odbrane u slučaju agresije na jednu od članica Alijanse. To je uslijedilo kao odgovor jer je američki predsjednik Donald Tramp nedavno iznio sumnje o slučaju Crne Gore.

“Klauzula kolektivne odbrane NATO, član 5 (Povelje) je bezuslovna i kao od armiranog betona. To znači da napad na jednu našu članicu predstavlja napad na sve nas”, rekao je France-Presseu neimenovani visoki zvaničnik Alijanse.

Taj zvaničnik je dodao da je Tramp jasno rekao na nedavnom samitu u Briselu da su SAD u potpunosti posvećene prema obavezama u NATO-u i da je savez jak.

Tramp je u izjavi Fox Newsu emitovanom u utorak naveče doveo u pitanje uzajamnu odbranu članica ukoliko je jedna od njih napadnuta.

Američki predsjednik je rekao da je “Crna Gora vrlo mala zemlja s vrlo jakim i agresivnim ljudima”, čija bi agresivnost mogla da izazove treći svjetski rat.

Crna Gora je u proljeće 2017. postala 29. zemlja članica NATO-a.

Vlada Crne Gore je reagujući na Trumpovu izjavu, juče saopštila da je ponosna na svoju tradiciju i mirnodopsku politiku i da Crna Gora doprinosi miru i stabilnosti u Evropi i u čitavom svijetu.

France-Presse je podsjetio da je Tramp već imao “neprijatan odnos” prema Crnoj Gori na svom prvom samitu NATO-a u maju 2017., kada je odgurnuo crnogorskog premijera Duška Markovića, kako bi stao u prvi red ispred kamera.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj