REAKCIJA NA USVAJANJE RASISTIČKOG ZAKONA U KNESSETU! Abbas: Jerusalem je vječna prijestonica Palestine

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) potvrdio je – u reakciji na tek usvojeni zakon o nacionalnoj jevrejskoj državi usvojen u izraelskom Knesetu – da će grad Jerusalem biti trajna prijestonica države Palestine i da mir i sigurnost neće biti ugroženi dok grad ostane takav. 

Ured predsjednika navodi u saopćenju da novi zakon “neće promijeniti historijsku situaciju Jerusalema kao prijestonice okupirane države Palestine i neće obeshrabriti naš narod od njegove legitimne borbe protiv okupacije i na uspostavi nezavisne države”.

– Taj zakon jedna je od formi urote protiv našeg narativa i našeg nacionalnog cilja, posebno Jerusalema sa svojim svetinjama – navodi Abas zu izjavi.

Predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da intervenira i preuzme svoje odgovornosti kako bi spriječila usvajanje tih rasističkih zakona i da izvrši pritisak na Izrael da ispuni svoje obaveze provođenja njenih rezolucija.

Abas je, također, potvrdio pravo palestinskog naroda na povratak na svoju zemlju i sveto i nepoljuljano pravo na povratak palestinskih izbjeglica njihovim domovima garantirano međunarodnim pravom i utkano u rezoluciju 194 Ujedinjenih naroda, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj