UPRKOS UPOZORENJIMA NJEMAČKE: Facebook neće uklanjati objave u kojima se negira holokaust

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg najavljuje da ta mreža neće uklanjati objave u kojima se negira holokaust, ali ga Njemačka upozorava da njeni zakoni to zabranjuju, te da kazne za one koji odmah ne uklone govor mržnje iznose i do 50 miliona eura.

Zuckerberg objašnjava da cilj Facebooka nije da “spriječi nekoga da kaže nešto lažno, već da se te objave i dezinformacije ne šire”. Ta izjava pojačala je već postojeće kritike nekih vlada i organizacija na račun Zuckerbergove društvene mreže, koja, prema njihovom mišljenju, ne čini dovoljno da zaustavi govor mržnje.

“Ne smije biti prostora za antisemitizam. To uključuje verbalne i fizičke napade na Jevreje, kao i negiranje holokausta”, poručuje ministar pravosuđa Katarina Barli i upozorava da će Njemačka to kažnjavati.

Nekadašnji njemački ministar Haiko Maas je još 2017. godine upozorio da “niko ne smije braniti onoga koji negira holokaust”. On je uveo zakon o regulaciji društvenih mreža, dok je bio na funkciji ministra pravosuđa.

Zuckerberg, koji je i sam porijeklom Jevrej, navodi da je za njega negacija holokausta uvredljiva, ali da smatra da Facebook ne bi trebao da briše različita mišljenja.

Facebook u borbi protiv lažnih vijesti koristi automatizovani softver i zapošljava oko 7.500 ljudi koji traže kontroverzne objave, navode portali.

Antisemitizam na društvenim mrežama postao je zabrinjavajući fenomen u Njemačkoj, pokazalo je istraživanje Tehničkog univerziteta u Berlinu, koje je analiziralo više od 300.000 objava na Facebooku i drugim forumima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj