VIDEO: Kineski filmski hit “Asura” od 112 miliona dolara povučen iz bioskopa

Visokobudžetni kineski film epske fantastike „Asura” povučen je iz bioskopa nakon očajnog rezultata na blagajnama poslije prvog vikenda prikazivanja. Film koji je koštao 750 miliona juana, što je oko 112 miliona dolara, navodno je na početku prikazivanja zaradio manje od 50 miliona juana.

Slikovni rezultat za ASURA MOVIE

Zaplet Asure zasnovan je na kineskoj mitologiji, igraju vodeći glumci i film je pun specijalnih efekata. Producenti navodno planiraju da dorade film i ponovo ga nešto kasnije puste u biskope. Ukoliko Asura tada ne doživi mnogo veći uspeh, minus od 105 miliona dolara bit će jedan od najvećih gubitaka u istoriji filma.

Film su podržale neke od najvećih filmskih kompanija u Kini – Alibaba pictures, Ninsija film grup i Ženđijan film studio. Zasnovan je na budističkoj mitologiji i u njemu pratimo priču o pastiru koji mitski, rajski svet čuva od napada.

Prije nego što se pojavio u bioskopima film je dobio dosta pohvala u kineskim državnim medijima, dok ga je list China Daily nazvao „najočekivanijim blokbasterom ljetnje sezone”.

Takođe, tokom prva tri dana prikazivanja u bioskopima film je dobio nisku ocjenu na kineskom sajtu Duban koji se bavi filmskom kritikom.

Presentational grey line

Finansijske propasti na filmskom platnu, prema Box Office Mojo:

  • Marsu su potrebne mame (Mars Needs Moms) – budžet $150 miliona, zarada $39 miliona
  • Stelt (Stealth) – budžet: $135 miliona, zarada $77 miliona
  • Alamo (The Alamo) – budžet: $107 miliona, zarada $26 miliona
  • Avanture Pluto Neša (The Adventures of Pluto Nash) – budžet: $100 miliona, zarada $7 miliona
  • Cutthroat Island – budžet: $98 miliona, zarada $10 miliona
Presentational grey line

Vratiće se na filmska platna?

U trenutku kad Kina pretiče SAD kao najveće filmsko tržište na svijetu, plan za Asuru bio je da pokrene veliku franšizu epske fantastike, poput Gospodara prstenova ili Igre prijestola. Producenti su navodno istakli da je loš rezultat u na bioskopskim blagajnama bio samo jedan od razloga zbog kojih je film povučen i da će Asura biti preuređen i objavljen.

Iako kineski filmovi nemaju isti domet u svijetu kao filmovi iz Holivuda, u posljednjih nekoliko godina bilo je nekoliko kinesko-holivudskih koprodukcija. Jedan od filmova koji je privukao najviše pažnje bio je „Veliki zid” (The Great Wall) koji je koštao 150 miliona dolara, ali je takođe razočarao na bioskopskim blagajnama.

(Global CIR/BBC)

Komentiraj