ZAŠTO NEMA REAKCIJE MEĐUNARODNE ZAJEDNICE? Abdibegović: Tendencija je da se Bošnjaci u RS-u ne osjećaju slobodno

Posljednje uvredljive izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika uklapaju se u njegov vokabular kabadahijskog i nepromišljenog ponašanja i govora o Bosni, Bošnjacima, životu i suživotu, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nusret efendija Abdibegović, direktor Uprave za vjerska pitanja Rijaseta Islamske zajednice u BiH. 

Slikovni rezultat za NUSRET ABDIBEGOVIĆ

-Pročitao sam njegovu izjavu. Izjava kojom naše ezane definiše kao blebetanje je ustvari nepoznavanje onoga što bi trebao poznavati kao predsjednik entiteta, a to je da u RS-u žive Bošnjaci, muslimani koji pripadaju islamu i koji imaju u svom životu odnos prema ezanu kao velikoj svetosti – naglasio je efendija Abdibegović.

Efendija Abdibegović navodi da ako je Dodik “promišljen političar, ako je odgovoran čovjek, ako želi da očuva taj multikulturalni život onda bi trebao malo da se pozabavi, da se educira ezanom”.

Jer, očito da njemu pjevanje i blebetanje pod šatorima ne smeta, ali zato mu smeta ezan kojeg imami oglašavaju. On će uvijek naći nešto što će biti unutar tog njegove oblande naspram ignoriranja Bosne, Bošnjaka, bosanskog jezika, života i suživota. Znači, tendencija je da se ipak, Bošnjaci u tom prostoru ne osjećaju slobodno, da nemaju prava na jezik, da nemaju prava na vjeru. Mene čudi da međunarodna zajednica koja sebe poziva kao garantom Daytona, Bosne ne reagira na to – upozorava efendija Abdibegović.

Ističe da je “možda i previše Dodika u izvještajima i medijskom prostoru”.

-Možda bi bilo dobro da se ignoriše, jer na taj način ćemo pokazati da ono čemu se on opredjeljuje ne zavređuje određenu pažnju – kaže efendija Abdibegović.

Ističe kako je njihova sugestija iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH imamima i vjernicima da čuvaju svoje ezane, da brinu o svojim džematima, svojim džematlijama i džamijama.

-Mi ćemo samo kazati da nas više zabrinjava praznina prostora RS-a i od Srba i od Bošnjaka i od Hrvata. Što o tome ne govori? On stalno traži nešto što bi trebalo biti sukob, nešto što bi trebalo biti konfrontacija. Mi mislimo da se tako u budućnost ne može. Ako RS ne može garantirati to onda vjerovatno ni ona kao entitet neće moći opstati, a pogotovo ne njegovim vođenjem i njegovim kabadahijskim ponašanjem – cijeni efendija Abdibegović.

Efendija Abdibegović govorio je i o tome da li je aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik ovakvim izjavama adekvatan reprezent kao kandidat za člana Predsjedništva BiH.

-Mislim da je on sebe diskvalificirao i kao čovjeka i kao predsjednika RS-a. On ima tu legitimnost na prošlim izborima, ali očito je da i kod Srba sazrijavaju određeni i trenuci i okolnosti. Vjerujem da neće podržavati ovakav jedan način, jer narod polako živi, zbližavaju se, komuniciraju, trguju, razmjenjuju… Mislim da on na neki način sebi pravi prestiž unutar srpskog naroda. Jer, na toj nacionalističkoj oblandi je dobivao izbore nakon što mu je međunarodna zajednica dala vlast i on vjerovatno samo na taj način može opstati – istakao je efendija Abdibegović.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj