DOM NARODA O ZAKONU O IZBORNIM JEDINICAMA: Hoće li biti smijenjen Drago Puzigaća?

Jučerašnji prekid sjednice Doma naroda nije novost u Federalnom parlamentu. Novina je da je prvi put u historiji ove institucije isproban sistem blokiranja rada parlamenta metodom dogovora dva potpredsjednika Doma. I to pozivajući se na vitalni nacionalni interes o Zakonu o izbornim jedinicama u Federaciji.

Dogovorom predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare i dopredsjednika Drage Puzigaće Dom naroda je trebao biti doveden u bezizlaznu situaciju u kojoj bi Zakon o izbornim jedinicama u Federaciji bio oboren bez mogućnosti da se o njemu izjasni i Ustavni sud FBiH, kako je običaj kada se za neki dokument smatra da može ugrožavati vitalne nacionalne interese nekog naroda.

“Ovo je prvi put upotrijebljena praksa i ne vidim u čemu je problem da pokušamo na određeni način izjašnjavati se po pitanjima koja su de facto pitanja od vitalnog nacionalnog interesa”, kazala je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda FBiH (HDZBiH), gostujući u programu FTV-a.

“Odlučili ste se za jednu sasvim neuobičajenu opciju upravo da biste spriječili jedino tijelo koje može da odluči o takvom pitanju, a to je Vijeće za zaštitu nacionalnog interesa u Ustavnom sudu FBiH”, izjavio je Predrag Kojović, delegat u Domu naroda FBiH (Naša stranka).

“Ovo je prvi put da su Hrvati za ove tri i po godine iskoristili bilo koju mogućnost da nešto zaustave. Mi smo se do sada dovijali na razne načine da donesemo najbolje zakone za građane”, navela je Bradara.

Zakon o izbornim jedinicama već dugo izaziva napetosti među strankama u Federaciji. Predlagači zakona se pitaju – znači li to da se ne biraju sredstva da bi se pobijedilo?

“Moram naglasiti da su ovdje prisutne snage koje su protiv BiH, prije svega mislim na Čovića i Dodika, koji su nekim svojim tajnim dogovorima u Domu naroda željeli da sruše izlaznu varijantu da bismo mogli kvalitetno prići izborima u oktobru”, kazao je Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda FBiH (SDA).

“Jučer smo vidjeli sumrak onoga šta je demokratija. Imamo situaciju da je jedan Puzigaća vredniji od svih građana Federacije i BiH, i da je u stanju sam da zaustavi funkcionisanje parlamenta. Da li, recimo, u jednoj Švedskoj postoji jedan Puzigaća koji je važniji i od Švedske, pa i u drugim zemljama Evropske unije koje se danas busaju u prsa svojom demokratijom i demokratskim procedurama”, kaže stručnjak za ustavno pravo Zlatan Begić.

Priča o zakonu o izbornim jedinicama nije ni blizu kraja. Njoj bi se Dom naroda trebao vratiti već sljedeće sedmice i to nakon najavljene smjene dopredsjedavajućeg Puzigaće. Tada još postoji mogućnost da zakon završi na ocjeni vitalnog interesa, iako se to jučer pokušalo izbjeći. No, u sudu će biti potreban konsenzus pet članova Sudskog vijeća.

 

 

(Global CIR/FTV/Agencije)

 

Komentiraj