OSNIVAČ WIKILEAKSA OSTAJE BEZ AZILA? Ekvador razmatra predaju Assangea britanskim vlastima

Ekvador je sve bliži povlačenju azila osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu i izbacivanju iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu u kojem boravi zadnjih šest godina, objavio je u subotu američki istraživački novinar Glenn Greenwald.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u petak je posjetio Veliku Britaniju i susreo se s dužnosnicima kako bi dovršio sporazum pod kojim bi zaštita Assangea bila ukinuta, nakon čega će biti predan britanskim vlastima, piše Greenwald na svojoj internetskoj stranici Intercept.

Bit će izručen SAD-u?

Assange, australski državljanin, u ekvadorskom je veleposlanstvu od 2012. godine kad je optužen za seksualno napastovanje u Švedskoj. Unutar veleposlanstva ne smije biti uhićen. Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, no Assange vjeruje da će, ako napusti zgradu, biti izručen Sjedinjenim Državama gdje će biti ispitan o aktivnostima WikiLeaksa.

Izvor blizak ekvadorskom ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je Interceptu da bi dogovor oko Assangea trebao biti postignut u narednim tjednima, ako već i nije došlo do njega. Greenwald je najpoznatiji po objavi otkrića zviždača Edwarda Snowdena o američkoj agenciji za nacionalnu sigurnost.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj