OTKRIVENO KO IM JE POSLODAVAC: Izrael evakuisao tzv.”Bijele šljemove” u Jordan

Izrael je evakuisao pripadnike tzv. ”snaga sirijske civilne odbrane, poznate kao “Bijeli šljemovi”‘, iz ratne zone na jugu Sirije i prebacio ih u Jordan.

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Jordanske vlasti dozvolile su UN-u da organizuju ulazak i prolaz za 800 pripadnika tzv. ‘snaga sirijske civilne odbrane, poznatih kao “Bijeli šljemovi”‘, čiji su životi bili ugroženi nakon ofanzive SAA tokom koje je povratila kontrolu nad područjima na jugu Sirije, koja su već određeno vrijeme bila u rukama terorista.

Rojters prenosi da je to saopštio portparol Ministarstva spoljnih poslova Jordana Mohamed al Kajed.

“Kraljevstvo je pristalo da po zahtjevu Velike Britanije i Kanade, dodijeli ‘Bijelim šljemovima’ privremeni azil u kraljevstvu prije njihovog naseljavanja na Zapadu na humanitarnim temeljima”, rekao je Al Kajed.

Izrael je prethodno evakuisao pripadnike “Bijelih šlemova” iz ratne zone na jugu Sirije i prebacio ih u Jordan. BBC prenosi da je izraelska vojska,  objavile da su djelovali po zahtjevu SAD i evropskih zemalja. Izraelski mediji su javili da je preko Golanske visoravni, koja se nalazi pod okupacijom Izraela, u Jordan evakuisano oko 800 ljudi. 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj