REZOLUTAN STAV SDA: “Opravdan je gnjev porodice Memić, pravosuđe mora otkriti i kazniti ubicu”

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje nesposobnost pravosudnih organa Kantona Sarajevo da već dvije godine nakon ubistva Dženana Memića zadovolje pravdu tako što će otkriti, procesuirati i kazniti počinioce ovog krivičnog djela – saopćeno je iz ove stranke.

Kako se navodi u saopćenju, potpuno su opravdani gnjev, frustracija i nezadovljstvo porodice Memić i građana Kantona Sarajevo zbog nesposobnosti pravosudnih institucija da izvrše svoje obaveze i dužnosti.

– Suosjećamo bol porodice Memić, i u potpunosti podržavamo zahtjeve da se ispita odgovornost pravosudnih i policijskih organa, a prvenstveno Tužilaštva Kantona Sarajevo za nerješavanje ubistva Dženana Memića.

SDA je u više slučajeva ukazivala na nesposobnost, neprofesionalnost, površnost i druge ozbiljne nedostatke i propuste u radu pravosudnih institucija na svim nivoima. Svaki put kada smo to radili, optuživani smo za povredu nezavisnosti pravosuđa i vršenje političkog uticaja na njegov rad. Sa gnušanjem odbacujemo te optužbe, i bez obzira na njih, nastavit ćemo sa našim principijelnim kritikama rada pravosuđa, jer to smatramo svojom obavezom i dužnošću – poručuju iz SDA.

Iz te stranke navode da su i ranije ukazivali i ponovo ukazuju da je neophodno pokrenuti temeljito pospremanje i reformu pravosuđa na svim nivoima, naročito uspostavljanje efikasnih mehanizama za utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje nosilaca pravosudnih funkcija.

Osnovna zadaća pravosuđa u demokratskom društvu je, kako ističe SDA, da osigura vladavinu zakona i zadovolji pravdu.

– Pravosudne institucije u BiH to očito nisu voljne i sposobne da učine, što se  potvrdilo i u slučaju Dženana Memića. Svojom neprofesionalošću, korumpiranošću, neradom i neznanjem, nosioci pravosudnih funkcija poljuljali su povjerenje građana u cijeli pravosudni sistem. Tome se konačno mora stati u kraj – naglašava se u saopćenju.

Dodaje se da u BiH postoji sistem koji može i mora da rasvijetli i riješi slučaj Memić te SDA traži od pravosudnih institucija i policijskih agencija sa svih nivoa da, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, odmah zajednički preduzmu sve što je njihova obaveza kako bi otkrili, procesuirali i kaznili počinioce ovog krivičnog djela.

– Sve institucije se moraju uključiti i dati svoje resurse da se ovaj slučaj riješi. Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća tražimo da konačno preuzme odgovornost, a ne da svojim indolentnim odnosom produbljuje nepovjerenje građana u pravosuđe – navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

 

 

(Global CIR/SB/Agencije)

Komentiraj